Sesampanerade laxspett med gurk- & myntayoghurt och chilikryddad bulgurpytt

Här kommer en rätt som hämtat sin inspiration från de orientaliska köken. En rätt som går ganska snabbt att laga till och flera av momenten kan man ordna redan dagen innan. Såsen mår exempelvis bra av att få vila ett dygn i kylskåpet då smakerna får mogna till och harmonisera. Man kan även med fördel koka bulgur redan dagen innan så att det bara är att steka på den med övriga ingredienser i pytten.

Sesampanerade laxspett
(4 portioner)
600 gram laxfilé
1 dl sesamfrö
salt och peppar
1 msk rapsolja
8 st träspett
Putsa laxfilén och skär bort skinnet. Skär sedan laxen i jämnstora kuber ca 3×3 cm stora. Mät träspetten så att de får plats i stekpannan som ska användas, om inte så trimma dem med hjälp av sax eller avbitare. Fördela laxen på spetten och krydda sedan dessa runtom med salt och peppar efter egen smak och tycke, avsluta med att rulla spetten i sesamfrö. Hetta upp stekpannan med rapsolja i och stek därefter laxspetten runtom så att alla sidor för en fin stekyta. Ungefärlig total stektid är ca 5-7 minuter, lite beroende på laxkubernas tjocklek.
Gurk- och myntayoghurt
(4 portioner)
3 dl matlagningsyoghurt (eller liknande yoghurt)
saft från 1 lime
2 tsk torkad mynta
2 st vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
½ gurka
Riv gurkan och pressa ur all saft, låt den sedan stå och rinna av medans resten av såsen görs klar. Blanda samman yoghurten med limesaften, torkad mynta (som smulas i handen innan den rörs ner), pressad vitlök och flingsalt. Rör ihop allt och avsluta med att blanda i gurkan. Låt såsen stå kallt fram till servering, som vanligt med kalla såser så vinner de alltid lite på att stå en stund innan servering så att smakerna binds ihop.
Chilikryddad bulgurpytt
(4 portioner)
5 dl hel bulgur
1 st röd chili
2 st vitlöksklyftor
1 röd lök
2 st röda snackspaprikor
1 msk rapsolja
1 tsk salt
ev peppar
Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen och låt den sedan svalna. Finhacka röd chili, vitlök och rödlök. Dela paprikorna på hälften och skär dem sedan i strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja, lägg ner lök och chili samt paprika. Fräs blandningen tills den börjar få lite färg, tillsätt då bulgur och stek ihop bulgurpytten på medelvärme i ca 5 minuter. Smaka av pytten med salt och ev lite peppar.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.