Lättrimmad torskrygg med tomat- och olivtapenad, tomatsallad med spenat samt honungshalloumi

Idag ville min fru ha halloumi till middag, resten fick jag själv komma på. Denna salta, gnissliga fårost med rötterna på Cypern har blivit en favorit hemma hos oss, även min 5-åriga dotter är tokig i den. På lördagar handlar vi oftast mat och då brukar vi passa på att handla färsk fisk så det fick bli huvudingrediensen i form av torskrygg. Jag fortsatte sedan på medelhavstemat med en tapenad och en tomatsallad. Det blev även lite vitlöksbröd på baguette som var kvar från gårdagen.

Tomat- och olivtapenade
(2-4 portioner)
1 dl kalamataoliver
1 dl marinerade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
Kärna ur oliverna och lägg dem sedan i en mixer tillsammans med soltorkade tomater och pressad vitlök. Mixa det sedan tillsammans med olivolja till en slät röra.

Lättrimmad torskrygg
(2 portioner)
400 gram torskrygg
1,5 tsk flingsalt
saft från 1 lime
smör till stekning
salt
Dela fisken i portionsbitar och lägg den på ett fat med höga kanter. Pressa en lime och häll safter över fisken. Strö över flingsalt och låt sedan fisken stå i kylskåp i ca 1 timme. 30 minuter innan stekning ta då ur fisken ur kylskåpet och låt den stå i rumstemperatur så att den inte är kall vid stekningen. Hetta upp en stekpanna med smör i, torka av fisken med hushållspapper och lägg ner den i den varma pannan med den ”osaltade” sidan neråt. Stek sedan fisken i ca 2 minuter på varje sida, salta när den vänds första gången. När fisken börjar blir kvar, bred då över lite tapenade på toppen av filéerna så att fisken tar åt sig lite smak.
Tomat- och spenatsallad
(2 portioner)
200 gram tomater (2-3 st)
100 gram rödlök (1 st) 
0,5 dl olivolja
1 tsk balsamvinäger
nymald svartpeppar (ca 4-5 varv på kvarnen)
50 gram babyspenat
Halvera tomaterna och skär dem i tunna skivor, skala rödlöken och gör samma sak med den.
Blanda en dressing på olivolja, balsamvinäger och svartpeppar. Häll den över tomat och rödlök, blanda om salladen väl. Låt salladen stå och dra i ca 30 minuter, just innan servering blanda då ner spenaten så att den håller sig spröd.
Honungshalloumi
(2-4 portioner)
100 gram hallomi
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
Dela halloumin på hälften längs med oste, skär den sedan i 8 st jämnstora stavar. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner osten när pannan är varm. Sänk ner värmen till hälften och stek oststavarna på alla fyra sidor till den är gyllengul. Avsluta med att ringla över flytande honung. Servera osten direkt då den är godare när den är riktigt varm och har en mjuk kärna.
Vitlöksbröd
½ baguette
1 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
Skär brödet i portionsbitar. Värma sakta upp en stekpanna med olja och skivad vitlök i, på detta vis får oljan smaka av vitlöken. När oljan är varm lägg då i baguettebitarna och stek dem gyllenbruna på båda sidorna.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.