Prusciuttolindad torskfilé med chardonnaysås och potatis- och jordärtskockspure

I fredags hade vi min kusin Frida på besök här hemma hos oss. Så då var jag ju tvungen att plocka fram något gott och lyxigt ur rockärmen för att visa att det jag bloggar om inte bara är något som låter gott på papperet. Det blev en norsk odlad torskfilé som kryddades med färsk salvia och lindades med lufttorkad skinka. En vitvinssås med chardonnay som grund, en puré på potatis samt jordärtskocka och som kronan på verket lite smörstekta pilgrimsmusslor. Kanske inte någon typisk fredagsrätt men det gäller ju att imponera lite när man har släkten på besök.

Prusciuttolindad torskfilé med salvia
(4 portioner)
800 gram torskfilé
1 kruka färsk salvia
salt och peppar
8 skivor prusciutto
Putsa filéerna och skär bort eventuella ben. Dela sedan dem i 4 lika stora bitar. Salta och peppra på båda sidor av fisken. Plocka ca 4-5 salviablad och lägg dem på ena sidan av fisken. Lägg ut prusciutton så att två skivor tillsammans blir till en lång skiva. Lägg torskfilén ovanpå med salvian uppåt. Rulla sedan ihop allt så att prusciutton täcker fisken runtom som en rullad. Lägg fisken i en smord ugnsfast form och stekt i ugn på 150 grader i ca 15 minuter. Tiden kan varier lite beroende på tjockleken hos fisken.
Chardonnaysås
(4 portioner)
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl chardonnay
3 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
maizenamjöl till redning
ca 0,5 tsk salt
Finhacka schalottenlök samt vitlök och bryn sedan dessa på låg värme i smöret. När löken börjar mjukna slå då på chardonnay och låt det koka ihop någon minut. Tillsätt därefter vispgrädde och kycklingfond, koka upp såsen och låt den koka på låg värme under 10 minuter. Sila bort löken och häll tillbaka såsen i kastrullen. Koka upp den på nytt och gör en redning på maizena, red såsen till önskad konsistens. Koka upp och låt den koka några minuter för att få bort mjölsmaken. Smaka av med salt.
Potatis- och jordärtskockspuré
(4 portioner)
800 gram potatis av mjölig sort
500 gram jordärtskocka
50 gram smör
1 dl vispgrädde
ca 2 tsk salt
ev mjölk
Skala potatisen och dela den så att alla potatisar är lika stora. Koka den tills den är genomkokt men undvik att koka sönder den. Skala skockorna och koka dem hela i en egen kastrull (de har en något kortare koktid än potatisen). När både potatisen och skockorna är genomkokta häll då av vattnet från dem och pressa dem genom en potatispress. Blanda samman dem tillsammans med smör och vispa ner grädde. Tillsätt salt efter egen smak och värm försiktigt upp purén på spisen, om den är lite tjock kan man späda med lite mjölk till önskad konsistens.
Smörstekta pilgrimsmusslor
(4 portioner)
8 st pilrimsmusslor
25 g smör
salt och peppar
Se till att musslorna har tinat ordentligt innan tillagning. Häll bort eventuell vätska från dem och torka av dem med hushållspapper. Krydda musslorna med salt och peppar, låt dem sedan stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan stekning. Hetta upp en stekpanna med smör i och lägg i pilgrimsmusslorna. Se till att steka dem kort tid på hög värme, ca 1-1,5 minut på varje sida. När man vänt dem kan man ösa lite smör över musslorna när de steks klart på den andra sidan. Servera dem genast efter stekning.

 

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.