Stekt hälleflundra med mathavresallad, brynt smör och riven pepparrot

Den dag som denna fiskrätt lagades till hade jag tillsammans med min käresta ätit en rejäl lunch på restaurang och kände att vi bara ville ha en lite lättare fiskrätt till middag. Så hälleflundran fick sällskap av en matig sallad med mathavre, lite brynt smör och riven pepparrot. När det gäller hälleflundran så är det viktigt att ha kolla på var den fisk man köper är fångad och hur. Vissa kategorier av hälleflundra är rödlistad medan andra finns på WWF:s gröna lista, det bästa är om fisken är MSC-märkt så att man är helt på den säkra sidan. Om man är osäker så kan man alltid fråga sin fiskhandlare var fisken kommer ifrån.

Mathavresallad
(2 portioner)
1 dl mathavre
3 dl vatten
1 st hönsbuljongtärning
70 gram blandad sallad (1 påse)
½ röd lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1 tsk flingsalt
nymalen svartpeppar
Koka upp vatten med hönsbuljongtärningen i, häll ner mathavren och koka den i ca 10 minuter tills den är mjuk men med lite tuggmotstånd kvar (al dente). Sila bort vattnet och låt den svalna något. Finhacka rödlök och vitlök, blanda det med olivoljan. Rör ihop lökblandningen och mathavren, tillsätt salt samt svartpeppar. Blanda ihop alltsammans med den sköljda salladen.
Stekt hälleflundra
 (2 portioner)
300 gram hälleflundra
salt och peppar
smör till stekning
Ta fram fisken ur kylskåp ca 30 minuter innan stekning. Putsa filén och ta bort eventuella ben, skär den sedan i portionsbitar. Krydda den med salt och peppar efter egen smak. 
När det är dags för stekning hetta då upp en stekpanna med en klick smör (ca 1 msk). Lägg i fisken och bryn den på hög värme på båda sidor. Sänk sedan ner värmen och låt den gå klar i stekpannan. Räkna med en sammanlagd stektid på 4-5 minuter om filén är ca 2-3 cm tjock.
Brynt smör och riven pepparrot
(2 portioner)
40 gram smör
1 bit pepparrot

Värm en kastrull med smör i långsamt på mellanvärme tills smöret börjar bli brunfärgat och får en nötig doft. Ta bort kastrullen från värmen och häll smöret försiktigt över fisken, undvik att få med bottenresterna av smöret. Skala pepparroten och finriv den över fisken

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.