Mexikansk kycklinggratäng med quesadilla och avokadosalsa


Här kommer en rätt som hämtat sina smaker från texmex. Kycklinggratängen funkar alldeles utmärkt med bara ris till om man vill göra det lite enklare för sig. Lökblandningen är samma i både kycklinggratängen och quesadillan, så vill man göra det enkelt för sig så bryner man den ihop och delar sedan upp den i två lika stora delar.

 Kycklinggratäng
(4 portioner)

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
1 tsk rapolja
600 gram kycklinglårfilé
1 tsk rapsolja
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
½ tsk chilipulver
1 tsk salt
1 dl ajvar relish (mild)
½ dl salsa medium
1 dl krossad tomat
3 dl lätt crème fraiche
0,5 dl riven ost

Finhacka lök och vitlök, strimlad purjolöken och bryn sedan allt i en stekpanna med olja. Lyft ur löken, slå på lite ny olja och lägg i strimlad kycklinglårfilé. Bryn kycklingen tillsammans med kryddorna tills den får en fin färg. Blanda sedan samman den i en bunke med lökblandningen, avjar relish, salsa, krossade tomater och crème fraiche. Häll upp blandningen i en ugnsform och strö riven ost på toppen. Sätt in formen i ugnen på 200 grader i 25 minuter.

Quesadilla
(4 portioner)

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
1 tsk rapolja
175 gram riven ost
1 dl krossade tomater
1 dl medium salsa
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
4 st stora tortillabröd
olja till stekning

Finhacka lök och vitlök, strimlad purjolöken och bryn sedan allt i en stekpanna med olja. Blanda sedan löken i en bunke tillsammans med riven ost, krossade tomater, salsa, spiskummin och salt. Lägg två tortillabröd på en jämn yta och fördela blandningen över bröden. Lägg sedan varsitt nytt bröd på toppen och tryck ihop så att det blir jämnt. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i en quesadilla åt gången, stek 2 minuter på högsta värme och sänk sedan ner värmen till häften. Vänd quesadillan efter ytterligare 2-3 minuter när den fått en fin färg. Upprepa med hög värme först och sedan lägre värme på slutet så att den blir genomvarm utan att quesadillan bränns på ytan. Gör sedan likadant med nästa quesadilla. När det är klara skär du upp varje quesadilla i 6 tårtbitar och servara på en gång.

Avokadosalsa
(4-6 portioner)

1 avocado
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1 citron saft + skal
½ krm sambal olek
1 tsk flingsalt

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa allt tills du får en grov sås med lite hela bitar kvar i. Salsan blir godare om den görs lite i förväg så att den får stå och låta smakerna växa ihop.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.