Lågtemperaturstekt biffrad med blåbärssås och falsk hasselbackspotatis

Idag fick min fru önska middag och då föll valet på kött (odefinierat) med blåbärssås och falsk hasselbackspotatis. Såsen och potatisen har jag lagat och bloggat om förut men jag kör en repris på dem ifall det var någon som missade det förra gången. Dock fick jag göra potatisen på ett lite annorlunda vis den här gången eftersom jag hade ett kött som skulle lågtemperatursteka i samma ugn. Så potatisen fick först gå på låg värme tillsammans med köttet och sedan på riktigt hög värme i slutet när köttbiten tagits ut.

Lågtemperaturstekt biffrad 
(4-6 portioner)
1 kg ryggbiff (svensk såklart)
2 tsk peppar (blandad)
2 tsk flingsalt
Ta ur köttet ur kylen i god tid innan tillagning (minst 30 minuter). Putsa köttbiten från senor, mortla pepparn och strö den över köttet tillsammans med flingsalt. Gnid in blandningen ordentligt och lägg sedan köttbiten i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 125 grader och låt den bli varm, stopp under tiden in en stektermometer i den tjockast delen på köttbiten. När ugnen blivit varm sätt då in köttbiten och låt den nu stekas i ung till innertemperaturen når 60 grader (ger ett mediumstekt kött när den är klar), vilket tar ungefär 1 timma men detta kan variera lite beroende på köttbitens tjocklek. Ta ut köttet ur ugnen och låt det nu vila i ca 20 minuter innan det skärs upp. Att köttbiten får vila gör att köttet går färdigt några grader till, det gör även att köttsaften stannar kvar i köttet när det trancheras.

Falsk hasselbackspotatis
(4 portioner)
16 medelstora potatisar
2 msk flingsalt
50 gram smör
2 msk ströbröd


Tvätta potatisarna och dela dem på hälften längs med. Ta sedan en liten vass kniv och med hjälp av spetsen skär skåror i snittytan på potatisen så att ett schackmönster bildas. Lägg dem sedan i formen med skalsidan neråt, skär av en liten skiva i botten så att de ligger jämnt. Strö över flingsalt och ta sedan en osthyvel och skär tunna skivor av smöret som sedan läggs ovanpå potatisen, avsluta med att strö över ströbröd. Sätt in potatisen i ugnen på 125 grader och låt den sedan bakas i ca 40 minuter, när denna tid har gått ta ut potatisen och höj upp temperaturen på ugnen till 250 grader. Luta formen så att smöret samlas i ett hörn, ta en sked och häll smöret över potatisarna. Sätt in formen i ugnen igen och låt dem baka i ytterligare ca 20 minuter tills de fått en fin färg, använd en provsticka för att kontrollera om de är genomstekta.

Blåbärssås
(4 portioner)

1,5 dl strösocker
0,75 dl balsamvinäger
1 dl rött vin
3 msk viltfond
2 dl blåbär (färska eller djupfrysta)
ev maizenamjöl till redning

Smält/karamelisera strösockret (bränn ej) på hög värme i en tjockbottnad stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Slå över balsamvinäger och rött vin, detta får sockret att stelna igen (så få inte panik när det händer). Rör om och låt det hela koka ihop tills sockret löst sig.Tillsätt viltfond och blåbär och reducera såsen på låg värme tills den får en simmig konsistens (tar ca 30 minuter). Sila av skalen om en slät sås önskas.

Red ev. av med maizenaredning såsen är för lös.

 

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.