Kladdkakebrownie och chokladboll med glass

Dagens dessert var en lite annorlunda kombination som bestod av kladdkakebrownie med glass och en liten chokladboll. Orsaken till det var att familjens två barn bakat idag. Max (min frus son och min bonusdito) hade fått hemuppgift i hemkunskapen som bestod av att han skulle baka något efter valfritt recept. Eftersom han är svag för just kladdkaka så blev det en brownie av kladdkaketyp i långpanna. Familjens minsting ville också vara med och hon är specialist på att rulla chokladbollar i koks, så med med frus hjälp åstadkom de en stor laddning chokladbollar.

Så här kommer två recept som jag själv inte skapat, hittade någonstans för länge sedan så källor kan jag inte uppge. Men goda blev bakverken, trots den udda kombinationen som dessert.
Kladdkakebrownies
(1 långpanna)
300 gram smält smör
6 ägg
8 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1,5 dl kakaopulver
1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk bakpulver
Sätt ugnen på 180 grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, smörj papperet med lite av smöret.
Vispa äggen och sockret poröst, blanda sedan ner det smälta smöret. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i äggblandningen. Häll smeten i formen och grädde i 20-25 minuter, kontrollera med provsticka – kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt den svalna och skär sedan upp den i rutor.
Chokladbollar
(ca 60 st små)
200 gram smör
2 dl socker
0,5 dl vaniljsocker
1 dl kakao
6 dl havregryn
0,5 dl vatten
kokosflingor till garnering (ca 2 dl)
Rör samman smör och socker samt vaniljsocker. Blanda därefter i kakao, havregryn och vatten. Jobba ihop allt till en jämn smet. Forma smeten till jämnstora bollar (storlek efter egen smak) och rulla dem i kokosflingor (går att byta ut mot pärlsocker). Ställ dem i kylskåp tills det är dags för servering.


Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.