Kummelkotlett med pumpapuré, krämig vitvinssky och chilifrästa räkor

Dagens middag lagades på kummel (Merluccius merluccius) som är besläktad med torsken. Det är en vit, fast fisk som precis som marulken har ett centralt ryggben, vilket gör att den är lätt att hantare både vid tillagning och konsumering. Jag köpte en hel bit som var urtagen, skivade den och stekte den med ben och allt precis som en laxkotlett. Till den serverades en puré på butternut pumpa, en vitvinssky och lite heta räkor.

Kummelkotlett
(2 portioner)
500 gram kummel med ben 
0,5 tsk salt
1 krm limepeppar ur kvarn (Santa Maria)
30 gram smör till stekning

Tag ur fisken ur kylskåpet i god tid före stekning. Skölj ur fisken och ta bort eventuella inälvsrester. Skiva den därefter i två jämntjocka kotletter (om inte fiskhandlaren hjälpt dig med det). Salta och peppra på båda sidor och låt fisken vila ca 30 minuter i rumstemperatur innan stekning. Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i fisken när den är varm och smöret börjar få färg. Bryn sedan fisken på båda sidor och sänk sedan värmen till hälften på platten. Låt nu fisken stekas färdigt under ca 8-10 minuter, lite beroende på tjockleken på fisken. Vänd den då och då så att de inte blir bränd på ytan, ös även fisken med smöret för att ge en godare smak samt påskynda stekningen. När fisken delar sig när man trycker lite lätt på den så är den klar.

Pumpapuré
(2 portioner)
500 gram butternut pumpa
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt

25 gram smör
1 krm salt

Dela pumpan och kärna ur den, skär bort det yttre skalet och dela pumpan i stora bitar. Koka den sedan tillsammans med grovt hacka schalottenlök och vitlök i saltat vatten. När pumpan är mjuk (ca 20 minuter) häll då av vattnet och låt den rinna av lite i ett durkslag. Pressa sedan pumpan genom en potatispress, och sedan genom en nätsil för att få bort grova fibrer. Blanda sedan ner smör och salt under uppvärmning till en slät och fin puré.

Krämig vitvinssky
(2 portioner)
1 dl vitt vin
1 dl vatten
10 dillfrön
4 lätt krossade vitpepparkorn
1 lagerblad
1 dl vispgrädde
0,5 krm salt

Koka upp vatten och vin tillsammans med dillfrön, vitpeppar och lagerblad. Tillsätt sedan grädden och låt vätskan reducera till hälften på låg värme. Sila bort kryddorna och smaka av med salt.

Chilifrästa räkor
(2 portioner)
2 dl skalade räkor
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili

Finhacka vitlök och chili. Lätt dem tillsammans med olja i en kastulla och hetta upp allt. När löken börjar få färg blanda då ner räkorna och fräs dem snabbt under någon minut så att de blir varma och tar åt sig smaken från kryddorna.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  Annonser