Spaghetti med krämig köttfärssås

Här kommer ett recept på en köttfärssås som avrundas på slutet med en klick crème fraiche. Till denna serverade jag torkad spaghetti som kokades enligt anvisningarna på förpackningen i välsaltat vatten och sedan toppade jag hela anrättningen med lite grovriven parmesan.

Krämig köttfärssås
(4-6 portioner)
500 gram nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
0,5 tsk sambal olek
0,5 dl tomatpuré
3 dl vatten
2 msk kalvfond
400 gram krossade tomater
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 tsk fryst hackad basilika
ev maizenamjöl till redning
Ta fram köttfärsen ur kylen i god tid så att inte är kall när det är dags att bryna den. Finhacka lök och vitlök, lägg sedan dessa i en varm djup stekpanna tillsammans med rapsolja. Låt löken svettas utan att få färg på medelvärme. Höj sedan upp temperaturen och tillsätt köttfärsen i omgångar så att den blir brynt. Blanda därefter ner sambal olek och tomatpuré, låt även de ingredienserna bryna med en stund för att ta fram smakerna. Slå sedan på vatten och kalvfond, följt av krossade tomater. Låt nu såsen koka på medelvärme i ca 30 minuter så att alla smaker binds ihop. Tillsätt sedan crème fraichen och smaka av med salt, låt såsen koka ytterligare några minuter. Om den är lös gör då redning på maizenamjöl blandat med vatten och rör ned till önskad konsistens, låt den koka lite efteråt för att mjölsmaken ska försvinna. Avsluta med att krydda såsen med basilika.
Annonser