OS-silver till skolkockarna

Om du själv arbetar inom skolkök så kan du inte ha missat att det varit ett gäng skolkockar med och tävla i matlagnings-OS – och tagit hem en silvermedalj. För dig som inte är lika insatt så kommer här lite kort information om det hela.

För ett och ett halv år sedan fick några skolkockar under ledning av Michael Bäckman en idé, att visa att svenska skolmat håller hög klass och att det kan vara spännande att jobba i skolkök. Det hela handlade inte så mycket om själva tävlingen utan mer om att locka yngre förmågor till skolköken för att förnya och förstärka den personal som redan arbetar där. Så sagt och gjort, de bildade ett lag och skickade in en anmälan till arrangörerna för matlagnings-OS. Och här ska ett förtydligande till, det handlade inte om att tävla i en skolkökskategori utan en storkökskaterogi. Vilket helt enkelt innebär att motståndarna kom från anda typer av storköksverksamhet, såsom lunchrestaurangkedjor och sjukhuskök. Från Sverige finns exempelvis lag med från Sabis och Fazer/Amica som har stöd och resurser från företaget de arbetar åt. Skolkockarna har däremot haft lite andra förutsättningar att jobba utifrån. Med knappa resurser och hårt arbete så har man sakta men säkert jobbat sig fram mot tävlingsdagen – som inföll igår tisdag. Och detta hårda slit lönade sig när man välförtjänt belönades med en silvermedalj för sin insats.

Så jag vill på detta sätt gratulera och hylla laget som består av:
Even Bakke från Lindåsskolan i Billdal
Fredrik Kämpenberg från Virginska skolan i Örebro
Michael Bäckman från Annerstaskolan i Huddinge
Martin Karlsson från Kavelbrogymnasiet i Skövde
Lyndon McLeod från Apladalsskolan i Värnamo

Jag hoppas även detta kan vara början på något större. Varför inte skapa ett landslag för oss skolkockar – det är ju bara 4 år till nästa OS…

 

Från prisutdelningen
Lite från olika andra källor om silvermedaljen:

Från Michael Bäckmans egna blogg
Från Fredrik Kämpenbergs blogg
Från Örebro kommuns hemsida
Från Huddinge kommuns hemsida
Från SVT – Tvärsnytt
Från Lantmännen (En av sponsorerna till laget)Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.