Svampfyllda oxrullader med portersås och potatis- & jordärtskockspuré

Snabbinlagd ättiksgurka

Här kommer en härlig rätt som är en mix av två husmanskost klassiker, oxrulladen och portersteken. Rulladerna fyllde jag med ett fräs på svamp och efter att de brynts fick de koka i porter. Sedan gjorde jag en härligt gräddig sås på buljongen. Till det en god puré på potatis och jordärtskocka. Jag tog mig även tid att fixa till lite snabbinlagd gurka med hjälp av mitt pressgurksrecept. Helt enkelt en perfekt söndagsmiddag.

Svampfyllda oxrullader
(4 portioner)
600 gram skivad rostbiff (8 skivor)
salt/peppar
20 gram smör
Fyllning:
100 gram gul kantarell
150 gram skogschampinjon
1 gul lök
20 gram smör
2 tsk flingsalt
½ krm nymalen svartpeppar
Sås:

1 st vitlöksklyfta
5 st torkade enbär
1 tsk torkad timjan
8 st svartpepparkorn
3 dl porter
1 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
maizenamjöl och vatten till redning
salt

Börja med att ta fram köttet och lägg ut det slätt på en tallrik. Salta och peppra köttet på ena sidan.
Finhacka svampen och lägg den sedan i en varm stekpanna och låt vätskan i svampen koka ur. Blanda sedan ner finhackad lök tillsammans med smör, bryn denna blandning och smaka av med salt och peppar. När svampblandningen är klar fördela den då jämnt över köttskivorna. Vik ena halvan över svampen och rulla ihop dem tätt, förslut ändan på rulladen med hjälp av en tandpetare.
Hetta upp en djup stekpanna eller en vid gryta med smör i. Lägg i skivad vitlök, timjan, enbär och svartpeppar. Lägg ner rulladerna och bryn dem runtomkring. Slå sedan över porter, vatten och kalvfond så att rulladerna täcks. Tillsätt svartvinbärsgelé och koka upp buljongen, sänk sedan ner värmen till hälften. Låt rulladerna koka under lock i ca 40-50 minuter tills köttet blivit mört och genomkokt, vänd rulladerna efter halva tiden. Använd en provsticka för att se om köttet är helt genomkokt, när det är det lyft då ur rulladerna och sila av buljongen. Häll tillbaks den i grytan och tillsätt grädden samt soja, koka upp såsen och låt den sedan koka ihop i ca 5 minuter. Red såsen med maizenaredning och smaka av med salt. Lägg nu ner rulladerna och låt dem koka med i ca 5 minuter så att rulladerna värms upp igen och mjölsmaken från maizenan försvinner.

Potatis- och jordärtskockspuré
(4 portioner)
600 gram mospotatis
200 gram jordärtskocka
25 gram smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
vitpeppar
Skala potatisen och dela den i jämnstora bitar. Lägg den i en kastrull med saltat vatten och koka sedan potatisen tills den är genomkokt. Skala även jordärtskockorna men dela dem inte utan koka dem hela i annan kastrull eftersom potatis och jordärtskockor har lite olika koktid. Räkna ca 15 minuter på skockorna och ca 20 minuter på potatisen lite beroende på storleken. Om någon av dem skulle bli klar för den andra sänk då ner värmen på noll och låt dem ligga kvar i vattnet tills den andra ingrediensen är genomkokt. Häll sedan av vattnet och pressa potatis samt jordärtskockor tillsammans genom en potatispress. Lägger ner smör och vispa ner det när det smält. Värm  grädde samt mjölk till ca 50 grader och tillsätt till moset, vispa sedan ihop till en slät puré. Avsluta med att tillsätta salt och peppar.Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.