Hummer- och sparrisrisotto med saffranspocherad fisk

Inspirationen till den här rätten har jag hämtat från den spanska nationalrätten paella som jag korsat med den klassiska italienska risotton, för att sedan göra en tvist på alltihop.

Hummer- och sparrisrisotto
(4 portioner)
6 dl vatten
3 dl vitt vin
3 msk hummerfond
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
25 gram smör
4 dl aborioris
1 knippe grön sparris
1 dl crème bonjour gräslök
1 dl riven parmesanost (eller liknande ost)
salt
Koka upp vatten, vitt vin och hummerfond som ska användas för att späda risotton.
Finhacka schalottenlök, vitlök och chili (utan kärnor). Fräs sedan dessa i smält smör på låg värme, när löken börjar mjukna tillsätt aborioriset och låt det fräsa med i några minuter. Tillsätt sedan hälften av vin- och hummerbuljongen, låt detta sedan koka ihop med riset på låg värme. Fortsätt sedan späda risotton med mer av buljongen tills att riset börjar bli klart, tar ca 25 minuter. Skär bort den grova delen på sparrisen och dela sedan varje sparris i ca 6 lika stora bitar och blanda ner i risotton. Fortsätt att koka risotton tills dess att riset är klart men fortfarande lite al dente (den råa kärnan ska vara borta) och sparrisen är genomkokt. Blanda därefter i crème bonjour samt riven parmesanost, smaka av med eventuellt lite salt om behov finns.
Saffranspocherad fisk
(4 portioner)
600 gram vit fisk av ex torsk, alaska pollock eller kapkummel
1 liter vatten
2 msk salt
1 pkt saffran

Koka upp vattnet tillsammans med salt och saffran. Dela fisken i jämnstora bitar ca 5 cm långa och lika breda. När vattnet kokat upp, lägg då ner fisken och sänk ner värmen på plattan till lågt läge. Låt nu fisken sakta pocheras tills den är färdig, lite beroende på tjockleken på fiskbitarna tar det ca 5 minuter. Kontrollera genom att försiktigt trycka ovanpå en bit fisk, om den delar sig rakt igenom så är den färdig. 
Lyft ur fisken och lägg upp den tillsammans med risotton på en tallrik, avsluta med att hyvla över lite färsk parmesan.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.