Färsk taliatelle med gräddkokta blåmusslor

Här kommer en pastarätt som passar bra en fredag. Lite lyxigare än vardagsmaten men ändå inte alltför komplicerad att laga till. Som vanligt har jag inte gett mig på att göra färsk pasta själv, den har jag köpt i butiken och kokar i välsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Så receptet blir på musslorna som utgör den andra delen av rätten.

Gräddkokta blåmusslor
(2 portioner)
 
1 nät blåmusslor (1 kg)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
1 msk rapsolja
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
maizenamjöl och vatten till redning
salt
Spola av musslorna och skrapa bort ”skägget” samt förhårdnader på skalet. Släng alla musslor som är skadade eller inte sluter sig när man knackar lite på dem. Skölja dem sedan noga så att inget grus kommer med i såsen.
Hacka lök, vitlök och chili (utan kärnor). Hetta upp en stor kastrull (musslorna ska få plats) med rapsolja och fräs sedan lök och chili i den. Slå på de tvättade musslorna och tillsätt sedan det vita vinet. Låt alkoholen ånga bort i någon minut och tillsätt sedan grädden. Lägg på locket på kastrullen och låt nu musslorna koka i ca 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Lyft ur musslorna ur kastrullen och kasta eventuella musslor som inte öppnat sig, dela musslorna och kasta bort skaldelarna utan kött i sig. Koka gräddbuljongen tills den reducerats till hälften, sila då av den i en finmaskig nätsil och skölj/diska ur kastrullen. Häll tillbaks såsen i kastrullen och låt den koka upp. Red av med maizenamjöl blandat med vatten till den får en lös såskonsistensens, koka därefter ytterligare några minuter för att få bort mjölsmaken. Smaka av med salt.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, häll av den från vattnet och blanda den sedan med såsen samt musslorna i skal. Fördela pastan i två tallrikarna och servera genast.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Annonser