Chicken Amok – Tema:Kambodja

På den skola jag arbetar på, Vasaskolan i Djursholm, har man påbörjat ett projekt. Tillsammans med föreningen School2School ska man vara med förbättra skolgången för barn i Kambodja. Detta är tänkt som ett långsikt projekt där man förutom att skapa bättre fysiska förutsättningar i form av undervisningslokaler för eleverna i Kambodja även ska engagera vår skolas elever. Den här veckan har man på olika sätt jobbat med detta inför att en delegation ska åka till Kambodja för att på plats se vad projektet ska leda till. Som en avslutning på denna temavecka har vi i matsalen serverat en rätt typisk för det Kambodjanska köket. En gryta med kokosmjölk och curry som heter Amok, denna serveras ofta med fisk som huvudingrediens men idag valda vi att använda kyckling istället. Den ska även traditionellt  lagas i bananblad men då detta kan bli lite svårt till 550 gäster så valda vi bara att presentera den på detta sätt. Det recept som jag använt mig av som bas kommer från Gordon Ramsay’s serie ”Gordon’s great escape”, detta har jag sedan anpassat lite till vår verksamhet.

”Serverad i bananblad”

Chicken Amok
(4 portioner)
1 tsk rapsolja
1 tsk röd currypasta
400 gram kycklinglårfilé
4 dl kokosmjölk
1 tsk råsocker
1 msk kycklingfond
1 tsk fisksås
maizena blandat med vatten till redning
200 gram frysta wokgrönsaker
Värm en kastrull med rapsolja, fräs curryn i den någon minut. Lägg sedan i kycklingen som ska vara strimlat och bryn den tills den är genomstekt. Tillsätt därefter kokosmjölk, råsocker, kycklingfond och fisksås. Koka upp grytan och låt den koka några minuter. Red av grytan med maizena blandat med vatten, koka grytan i några minuter för att bli av med mjölsmaken. Vänd ner wokgrönsakerna och låt de koka med i några minuter tills de är genomvarma.
Servera grytan med kokt ris av valfri sort.

Om det är något annat skolkök som vill prova denna rätt så kommer här receptet för 100 normalportioner.


100 portioner
1,5 dl rapsolja
145 gram röd currypasta
10 kg strimlad kycklinglårfilé
10 liter kokosmjölk
1,5 dl råsocker
1,5 dl fisksås
2 dl hönsbuljong
maizena blandat med vatten till redning
5 kg frysta wokgrönsaker
Hetta upp en kokgryta med 1,5 dl rapsolja, tillsätt currypastan och bryn den några minuter. Lägg ner kycklingen och låt den brynas med (om man vill kan man försteka den i ugn). När kycklingen är färdigstekt slå då över kokosmjölk, råsocker, fisksås och hönsbuljong. Koka upp allt och låt det sedan koka i ca 10 minuter. Red av grytan med maizenaredning och koka ytterligare några minuter för att få bort mjölsmaken. Blanda ner wokgrönsakerna och låt de koka med några minuter så att de blir genomvarma. Servera grytan med ris av valfri sort.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.