Biff Stroganoff med pressad potatis

För mig är hösten grytorna stora årstid, att en söndag låta grytan stå och puttra medan man njuter av den lediga dagen tillsammans med familjen. Här kommer min version på en klassisk gryträtt uppkallad efter en rysk adelsman med namnet Stroganoff. Originalet ska göras på finare nötkött som oxfilé eller biff men här kommer en mer ekonomisk variant gjord på ytterlår som även lämpar sig mer för ett långkok.

Biff Stroganoff
(6-8 portioner)
1,2 kg ytterlår
2 st gul lök
2 st vitlökslyfta
1 msk rapsolja
0,5 tsk sambal olek
0,5 dl tomatpuré
500 g passerade tomater
2 dl vatten
3 msk kalvfond
1,5 msk dijonsenap
3 dl smetana
2 tsk salt
0,5 krm nymalen svartpeppar
0,5 dl vetemjöl och 1 dl vatten till redning
Putsa köttet och skär det sedan i strimlor ca 1 cm breda. Finhacka lök och vitlök, bryn sedan löken i rapsolja i en stor kastrull. När löken börjar mjukna, tillsätt då köttet i omgångar och bryn på det. Blanda sedan ner sambal olek och tomatpuré, låt detta bryna med en liten stund. Tillsätt sedan passerade tomater, vatten och kalvfond. Koka nu upp grytan och låt den sedan koka ca 60 minuter på medelhög värme, håll lite koll på den så att inte vätskan kokar bort. Om så skulle ske spä med mer vatten. När köttet börjar bli genomkokt tillsätt då smetana och dijonsenap, smaka av med salt och peppar. Red av med vetemjölsredningen och låt sedan grytan koka ytterligare 10 minuter.
Pressad potatis
(4 portioner)
800 gram potatis
vatten
salt
Skala potatisen och dela dem så att alla bitar är jämnstora. Lägg dem i en kastrull och täck dem med vatten. Tillsätt salt och koka därefter potatisen tills den är genomkokt, använd provsticka för att kontrollera. Häll av vätskan och låt potatisen ånga av en stund. Pressa sedan potatisen med en potatispress och servera genast.


 Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken