Pressgurka

Imorgon server vi köttfärslimpa med gräddsås på jobbet och till den har jag gjort i ordning pressgurka. Det är första gången som vi serverar det så det ska bli kul och se om det blir populärt.
Pressgurka är en enkel och snabb inläggning som blir klar på ca 30 minuter men gurkan kan även stå någon vecka i kylskåpet när de är klar.

Jag gjorde min gurka på 15 kg men här kommer ett recept som är anpassat för det lite mindre hushållet.

Pressgurka
1 gurka
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
0,5 dl fryst hackad persilja
Tvätta av gurkan och skiva den tunt, ett tips är att använda osthyvel och hyvla skivorna. Lägg dessa i en skål och vispa sedan samman lagen bestående av ättika, socker och vatten. Blanda ner hackad persilja i gurkan och slå sedan över lagen. Lägg en tallrik eller liknande som får plats i skålen så att gurkan trycks ner under lagen, därav pressgurka. Låt gurkan stå kallt under press i minst 30 minuter. Den färdiga gurkan kan förvaras i kylskåpet i ca 1 vecka så länge som gurkan ligger täckt av lagen.
Om du vill laga till gurka på 15 kg så är det de här mängderna som gäller:
15 kg gurka
2 liter ättika
4 liter socker
8 liter vatten
2,5 dl fryst hackad persilja.
Här rekommenderar jag en Hälldemaskin istället för osthyveln…
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken