Fläskschnitzel med timjan- & vitlökskryddad klyftpotatis och brynt smör

Rätt verktyg krävs

Grunden till att göra en bra schnitzel är att man har rätt verktyg för att kunna banka ut köttet tunt nog. Min köttklubba är inköpt på IKEA för under hundralappen och den fungerar utmärkt för hemmabruk. Sen är det praktiskt att ha lite tjockare plastpåsar (själv använder jag spritspåsar av engångstyp) som man kan lägga in köttet i när man bankar det. Detta av två orsaker, den första är att man ska slippa stänk av köttsafter m.m. när man bankar ut köttet och den andra är för att minimera risken för att slå sönder köttet när man bankar ut det.

Fläskschnitzel 
(4 portioner)
600 gram benfri kotlett
3 st ägg
1 dl vetemjöl
4 dl grovt ströbröd
salt och peppar
6 msk olja
2 msk smör
Efter till vänster och före till höger.
Börja med att putsa av köttet och dela det sedan i fyra lika stora delar. Lägg sedan en bit kött i en påse eller mellan plastfolie. Börja att banka det försiktigt, om du har en köttklubba med naggar på ena sidan använd den då i början då den mjukar upp köttet lite. När köttet sakta börjar ge efter banka då försiktigt över hela köttbiten tills den är tillräckligt tunn och jämnt utbankad över hela köttbiten. Upprepa det med de tre återstående köttbitarna.
Knäck tre st ägg i en stor djup form eller tallrik. Häll upp ströbröd på en tallrik och vetemjöl på en annan. Lägg ut köttbitarna och salta och peppra dem på båda sidor. Ta sedan en köttbit och vänd den i vetemjöl. Doppa den därefter i äggsmeten och avsluta med att vända den i ströbröd. När detta är gjort med alla fyra köttbitar är det dags att börja steka dem. Jag brukar sätta på ugnen på 250 grader så att jag kan snabbvärma schnitzlarna i den när alla är stekta, men i den här maträtten används den redan till potatisen så vi kan utnyttja den värmen.
Hetta upp en stekpanna med 3 msk olja och 1 msk smör. När smöret smält lägg då i en schnitzel och stek den på hög värme i ca 2 minuter på varje sida. Salta schnitzeln på båda sidorna när det är färdigstekta och lägg sedan över den på en plåt med bakplåtspapper på. Lägg nu i nästa schnitzeln och upprepa stekprocessen. När två schnitzlar är stekta är det dags att rengöra stekpannan och tillsätta nytt matfett. Torka ur den varma pannan med hjälp av en tjock bunt hushållspapper, spola inte av den får då för du en rökdimma av os i köket. När pannan är ren sätt den då på plattan och tillsätt på nytt 3 msk olja och 1 msk smör. Upprepa sedan stekprocessen med de återstående två schnitzlarna.
När alla schnitzlar är stekta och ligger på plåten sätt då in dem i ca 2 minuter på hög värme (250 grader) i ugnen så att de blir genomvarma.
Timjan- och vitlökskryddad klyftpotatis
(4 portioner)
800 gram potatis
1 vitlöksklyfta
1/4 dl olivolja
1,5 msk flingsalt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
Tvätta av potatisarna och dela dem i jämnstora klyftor. Lägg dem i en bunke och pressa i vitlök. Tillsätt sedan olivolja, flingsalt, svartpeppar samt torkad timjan. Blanda nu samman alla ingredienser tillsammans med potatisen och häll sedan upp den i en ugnsform. Sätt i formen på 225 grader i ca 30 minuter. Rör gärna om potatisen efter ca 20 minuter så att den får färg på båda sidor. Prova med en provsticka efter att tiden gått för att se om potatisen är klar, om inte låt den gå ytterligare några minuter tills de är genomstekta.
Brynt smör
(4 portioner)
100 gram smör
Lägg smöret i en kastrull och låt det sedan smälta sakta på mellanhög värme. När smöret börjar få en brun ton och luktar lite av kola och nöt så är smöret klart. Servera genast.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken