Tomatfoccacia med rosmarin och timjan

 Här kommer ett recept på en tomatfoccacia som jag bakade i somras till en sommarbuffé. Den blir ganska tunn men eftersom den har mycket smak i sig så är den ändå inte ämnad för pålägg.

Tomatfoccacia med rosmarin och timjan

Deg:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 mskflytande honung
2 msk tomatpuré
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special

mjöl till utbakning
olja till plåten  
 
Smaksättning:
1 ask cocktailtomater
3 kvistar färsk rosmarin
3 kvistar färsk timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk flingsalt
 

Blanda samman jästen med vatten, olivolja, honung, tomatpuré och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den och kavla sedan ut den så att den täcker en ugnsplåt. Lägg därefter degen på en oljad bakplåt låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Halvera cocktailtomaterna och tryck ner dem i den färdigjästa degen. Lägg örtkvistarna i en mortel tillsammans med vitlök och olivolja, krossa allt tillsammans så att smakerna blandas. Häll nu örtoljan över foccacian och smeta ut den över hela degen, avsluta med att strö över flingsalt.
Sätt in brödet på 220 grader i varmluftsugn och baka brödet i mitten av ugnen tills det får en fin yta, ca 10 minuter.

 Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken

Annonser