Färsk pasta med prosciutto och sauterade grönsaker i krämig vitlökssås

Här kommer ett recept på en enkel pastarätt som inte tar speciellt lång tid att laga till. Grönsakerna i receptet går att variera efter tycke och smak. Det enda man ska tänka på är att tillsätta dem efter tillagningstid, hårda grönsaker först och mjuka sist.
Pastan jag använder är färsk pasta som är butiksköpt. Jag har ingen pastamaskin (ännu) så den ger jag mig inte på att laga själv.

Färsk pasta med prosciutto och sauterade grönsaker i krämig vitlökssås 
Pasta:
ca 250 gram färsk pasta
2,5 liter vatten
Fick hjälp i köket
1,5 msk salt
1 msk olivolja 
Vitlökssås:
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
0,5 krm malen svartpeppar
Grönsaker:
1 huvud färsk broccoli
1 zucchini
1 röd snackspaprika
2 röda knipplökar
1 msk olja
1,5 tsk flingsalt
120 gram prosciutto
Börja med att sätta på en stor kastrull med saltat vatten till pastan så att det är varmt när det är dags att koka pastan.
Finhacka vitlöken och bryn denna i en kastrull med smör. När löken börjar mjukna tillsätt vatten följt av grädden och sänk ner värmen till hälften. Låt nu såsen sakta koka tills den reduceras till halva mängden, smaka då av med salt. Såsen ska vara krämig men inte alltför tjock då den sedan ska tillsättas till den sauterade grönsakerna och koka med en liten stund där.
Dela alla grönsaker i jämnstora bitar, spara blasten till knipplökarna. Stjälken till broccolin kan sparas till att koka soppa på alternativt passar den utmärkt i en gryta där den får koka med lite längre.
Hetta upp en stekpanna med olja i. Lägg därefter i, i tur och ordning, löken, broccolin, zucchinin, paprika. Tänk på att alla grönsaker har olika stektid så lägg inte i alla på en gång utan låt dem sauteras eftersom. När alla grönsaker ligger i stekpannan och har mjuknat strö då över flingsaltet och tillsätt sedan vitlökssåsen. Låt allt koka ihop någon minut och avsluta med att strö över blasten från knipplöken som strimlats.
Under tiden som sista momentet med såsen görs lägg då i pastan i kokande vatten och koka enligt tidsanvisningen på förpackningen.
När pastan är klar häll av vattnet från den och slå på olivoljan för att den inte ska klippa ihop. Lägg upp pastan på tallrik och fördela grönsakerna samt såsen över. Avsluta med att toppa med handstrimlad prosciutto.

 Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken

Annonser