Konsten att koka ägg – ett husmorstips

Här kommer ett kort tips för dig som kokar ägg. Lägg ner en tesked i kastrullen när du kokar så slipper du att ägget spricker, eller om det redan har en spricka så läcker inget ut från ägget. Har ingen aning om hur det fungerar men fungerar gör det. Fick detta tips att min mor som använts sig av detta trix i flera år. Så kom ihåg det näst gång – lägg i en tesked så är ägget intakt när du tar upp det.

För er som trodde ni skulle få tips om hur man bäst kokar själva ägget så kan jag med mångårig erfarenhet säga att där är det svårt att komma med generella riktlinjer. Allt beror på äggets storlek, spisens effektivitet, mängden vatten osv. Så det är bara att prova sig fram tills ni hittar den koktid som stämmer hos er. För mig är det 5 min 28 sekunder, då får jag ett ägg som är fast i vitan och krämigt i mitten av gulan.

För den modiga och äventyrslystna så kan man ge sig på att laga till ett 63 graders ägg – en av de senast årens trend i restaurangranchen. Ägget ska värmas på 63 grader i ca 45 minuter och slutresultatet blir ett krämigt ägg av högsta klass. Men detta projekt kräver ett visst mått av tålamod samt en bra digitaltermometer.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken

Annonser