Scones – en hemläxa

I vårt kök hemma så lägger vi olika mycket tid i familjen. Jag toppar statistiken som ohotad ledare. Sen kommer frun i huset med punktinsatser när jag inte har tid eller ork. Därefter har vi familjens minsting (5-åringen) som ibland ställer upp som assistent, speciellt om det är chokladbollar som ska göras. Sist på listan ligger min bonus-son, där brukar det mest vara att blanda lite mjölkchoklad eller bre en smörgås. Men idag så hade han fått med sig en hemläxa från hemkunskapen. Det skulle bakas scones, dokumenteras och rapporteras i skolan. Scones är ett klassiskt nybörjarbröd. Det går snabbt att baka, snabbt att grädda och snabbt att äta. Men nackdelen med scones är att de är bäst när de är nybakade, det lämpar sig inte bra för lagring i skafferi eller frys.
Här kommer ett recept på scones som han fick med sig från sin hemkunskapslärare.

Scones
(4 stora bröd)
8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 gram smör
2 dl mjölk
2 dl filmjölk
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela smöret med hjälp av fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt mjölk och filmjölk, blanda snabbt ihop degen. Arbetar man degen för mycket blir brödet segt.
Dela degen i 4 bitar, platta ut varje del till en rund kaka och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skåra varje kaka i 4 delar. Grädda därefter brödet i mitten av ugnen i 250 grader i ca 10-12 minuter.
Servera bröden ljumna med ex ost och marmelad.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken