Minicupcakes i gult & blått

I söndags hade vi 5-årskalas hemma hos oss. 7 barn i samma ålder var inbjudna och planeringen för detta evenemang har pågått länge nu. Efter flera diskussionen med födelsedagsbarnet i fråga så hade vi kommit fram till att det skulle serveras chokladbollar och minicupcakes till kalaset.
Väl i affären när det var dags att köpa ingredienserna så fick hon själv vara med och bestämma färg på glasyr och det andra som skulle vara på cupcakesen.

Chokladbollar är hennes paradgren i köket så där fick hon vara med och hjälpa till. Ingen rullar dem i kokos lika bra som henne (även om det på något mystiskt sätt alltid brukar försvinna en chokladboll under tiden.) Recept på det har jag redan lagt upp en gång, så det får ni läsa här.

När det var dags för cupcakesen gjorde jag däremot det mesta själv på då hon hade fullt upp med allt annat som skulle göras i ordning till kalaset. Hon litade helt enkelt på att jag skulle fixa det. För att få bättre cupcakes (eller muffins) så rekommenderar jag att man sätter pappersformen i en muffinsplåt. Denna hjälper till att hålla formen och förhindrar att smeten rinner ut under tiden som de bakas i ugnen.

Muffinsplåt

Minicupcakes
ca 17 st små
100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
pappersformar 
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen växelvis tillsammans med det smälta smöret och mjölken. 
Fördela smeten i pappersformarna, fylld dem till 2/3 delar. Grädda därefter i mitten av ugnen på 200 grader (varmluft) i ca 12 minuter.
Låt dem svalna tills rumstemperatur innan du brer på glasyren.
Glasyr:
4 dl florsocker
2 msk vatten 
1 krm citronsaft
1 krm gul karamellfärg
blå tårtgelé
sockerhjärtan
Mät upp florsocker i en skål och tillsätt vätskan. Vispa samman till en jämn smet. Bred den över cupcakesen. Dekorera med sockerhjärtan och tårtgelé. Låt sedan glasyren stelna i ca 20 minuter innan det är dags att servera.

Varje cupcake fick hjärtan och en 5:a på sig

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken

Annonser