Pepparpanerad tonfiskkotlett med avokadocréme och örtkryddad mandelpotatispuré samt morotstagliatelle

I många år så kände jag bara till tonfisken som kom på burk. En ganska torr och tråkig historia som jag inte är speciellt förtjust i. Men så plötsligt så dök det upp färsk tonfisk i fiskdiskarna och det var ju en helt annan produkt. En fisk som påminde om kött till konsistensen och långt från burkvarianten om man hanterade den rätt. Det som är viktigt med färsk tonfisk är att man inte får steka den för hårt, då blir den torr och tråkig. Den ska ha en rejäl kärna i mitten, man ska helt enkelt tänka på samma sätt som när man vill steka en köttbit blodig. Det man ska tänka på när man köper tonfisken är att den finns med på WWFs fiskguides ”gula lista” dvs det är en fisk som man ska vara uppmärksam på när man köper den genom fråga var och hur den är fångad.

 Pepparpanerad tonfiskkotlett med avokadocréme och 
örtkryddad mandelpotatispuré samt morotstagliatelle
 (4 portioner)
Tonfiskkotlett:
4 skivor tonfisk på ca 200 gram styck
2 tsk sesamfrö
2 tsk pepparmix
1,5 msk flingsalt
2 msk rapsolja
Precis som med kött så ska man ta ut fisken ur kylskåpet ett tag innan, ca 30 min, det är dags att steka den så att den inte är kall när den ska ner i stekpannan. Strax innan det är dags att steka fisken blanda då samman kryddorna och vänd tonfiskkotletterna i bladningen. Hetta upp en stekpanna med rapsolja i tills den blir ordentligt varm. Lägg i kotletterna, två åt gången, och stek dem 1,5 minut på varje sida och lägg sedan fisken åt sidan så att den får vila någon minut innan servering. Fisken kommer att vara ljummen vid servering men det är betydligt godare än när den är varm får då är det med all säkerhet även överstekt.
Örtkryddad mandelpotatispuré
400 gram mandelpotatis
50 gram smör
1,5 salt
70 gram babyspenat
2 msk fryst hackad persilja
Skala potatisen och koka den sedan försiktigt på låg värme så att den inte går sönder. När potatisen är klar häll då av den och lägg i smöret i kastrullen. Låt potatisen stå en stund under lock så att smöret börjar smälta. Vispa ihop potatis och smör, tillsätt därefter salt. Hacka babyspenaten och blanda ner den i potatispurén tillsammans med hackad persilja.
Avokadocréme
1 mogen avokado
1 vitlöksklyfta
saften från ½ citron
8 droppar tabasco
1 tsk flingsalt
0,5 dl creme fraiche
Lägg alla ingredienser i en skål och mixa det till en slät créme. Låt såsen stå minst 30 minuter kallt innan servering så att smakerna binder ihop sig.
Morotstagliatelle
2 stora eller 4 små morötter

Skala morötterna och använd sedan potatisskalarna för att skära till långa remsor av morötterna. Blanchera sedan dessa någon minut i saltat kokande vatten strax innan servering. Lyft ur morötterna och lägg dem på en bit papper så att vattnet kan rinna av innan de läggs på maten.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken

En reaktion på ”Pepparpanerad tonfiskkotlett med avokadocréme och örtkryddad mandelpotatispuré samt morotstagliatelle

Kommentarer inaktiverade.