Stöd OS-laget

Nu tror ni säkert att det helt snurrat till för mig och att jag glömt sommarens begivenheter från London. Men det är inte de olympiska spelen som gick i London som jag syftar på utan Culinary Olympics som går av stapeln 5-10 oktober i Erfurt, Tyskland. Där har Sverige haft stora framgångar de senaste åren. Guldmedalj till kocklandslaget både 2000 och 2004, medan det ”bara” räckte till ett brons 2008. En ganska bra svit må man säga.

Men nu är det inte detta framgångsrika och ganska kända lag som jag tänkte lyfta fram i detta inlägg utan det lite mindre kända ”Team Swedish schoolrestaurants”. Detta är ett lag som består av skolkockar från olika delar av landet. Det de har gemensamt är att de är duktiga på sitt jobb samt att det på olika sätt lyfts fram i media tidigare, oftast i tävlingssammanhang. Laget är skapat av dem själva med syftet att lyfta fram skolkocken i fokus för att locka fler duktiga unga kockar till skolköken, och då främst män då det är en stor brist på manlig arbetskraft inom skolköken.

          Fredrik Kämpenberg, Even Backe, Michael Bäckman, Martin Karlsson och Lyndon McLeod                              (Bilden är hämtad från lagets facebooksida).

  • Michael Bäckman, kökschef på Annerstaskolan i Huddinge. Finalist i SkolmatsGastro 2010 och Guldko-vinnare 2009 för Bästa Matglädjeskola.
  • Martin Karlsson, kökschef på Kavelbrogymnasiet. Vinnare av SkolmatsGastro 2010.
  • Fredrik Kämpenberg, kökschef på Virginska Skolrestaurangen i Örebro. Blev Årets Stjärnskott på Stora Måltidsdagen 2010.
  • Even Bakke, kökschef på Lindåsskolan i Billdal. Vann pris i kategorin Bästa stora skolkök på Stora Måltidsdagen 2010.
  • Lyndon McLeod, kökschef Apladalsskolan i Värnamo.Vinnare av SkolmatsGastro 2012.

De flesta lag som är med i tävlingen har stora sponsorer och företag bakom sig, Skolkockslaget tävlar bland annat mot två andra svenska lag från Sabis och Fazer/Amica, men detta lag jobbar med små resurser och egen tid. Så gör nu som mig och stöd detta lag på alla sätt ni kan. Vore det inte kul om ett lag av skolkockar från Sverige visade den kulinariska världen vilken fantastisk mat som serveras i våra svenska skolor.

Gå in på facebook och gilla deras sida så får ni följa deras arbete mot tävlingarna i Frankfurt

Om ni vill läsa lite mer om killarna i laget så följ dessa länkar:
Artikel om Michael Bäckman SvD den 21/8 2012
Intervju med Fredrik Kämpenberg på Skolmatens vänners hemsida
Om Even Bakke och Lindåsskolan
Lyndon McLeod medlem i laget som vann Skolmatsgastro 2012
Om Martin Karlssons arbetsplats, Kavelbrogymnasiet

Du har väl gillat Skolkockens sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken