Fiskgratäng med basilika och soltorkad tomat samt mandelpotatispuré

På jobbet idag så har jag serverat spaghetti med köttfärssås till 550 hungriga gäster, skolstarten för höstterminen har tillslut infunnit sig. Nu blir det inte receptet på köttfärssås som hamnar här på bloggen, istället blir det kvällens middag hemifrån som jag bjuder på. En fiskgratäng som även den hämtat smakerna från medelhavet.
När jag gör fiskgratäng brukar jag alltid koka fisken i välsaltat vatten först. Dels för att ge fisken en god grundsmak men även för att minimera vätskan som den släpper ifrån sig när den står i ugnen. Mängden salt ska vara så att vattnet smakar som en kallsup från havet.

Fiskgratäng med basilika och soltorkad tomat
(4 portioner)
600 gram alaska pollock ryggfilé (eller annan vit fisk)
vatten
rejält med salt
Sås:
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
0,5 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
0,5 krm nymalen svartpeppar
maizenamjöl + vatten till redning
3 st marinerade soltorkade tomater
1 tsk fryst basilika
125 gram färsk mozzarella
Koka upp vattnet med salt i och lägg därefter i fisken. Sänk värmen och låt fisken sjuda i ca 5 minuter. Lyft ur den och låt den rinna av. Lägg den därefter i en ugnsfast form.
Finhacka schalottenlök och vitlök, bryn detta i smöret tills löken börjar mjukna. Slå över det vita vinet och låt alkoholen koka bort i någon minut. Tillsätt därefter matlagningsgrädde samt salt och svartpeppar. Låt det nu koka i ca 10 minuter på låg värme. Red av såsen med maizenamjöl blandat med vatten tills du får en krämig sås. Låt såsen koka några minuter till. Avsluta med att tillsätta de soltorkade tomaterna samt basilikan. 
När såsen är klar slå den över fisken. Finhacka därefter mozzarellan och strö den över fisken. Sätt i formen med fisk i ugnen på 225 grader (varmluftsugn) ca 10 minuter tills ytan blir gyllenbrun.
Mandelpotatispuré
( 4 portioner)

600 gram mandelpotatis
40 gram smör
1 tsk salt
kokspad till purén
Skala potatisen och dela dem i jämnstora bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och koka upp potatisen. Sänk värmen till låg och sjud potatisen tills den är genomkokt. Mandelpotatis kokar lätt sönder så det är viktigt att inte koka för hårt och hålla kolla på den när den börjar blir klar. När potatisen är genomkokt häll då av kokspadet från den, men spara några deciliter som ska användas till purén. Ta en visp (elvisp om du vill det) och slå sönder potatisen. Dela smöret i bitar och vispa ner det i potatisen. Om purén är tjock tillsätt då lite av det sparade kokspadet tills den får en bra konsistens. Avsluta med att tillsätta salt till den färdiga purén.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken