Grillad halloumi med polenta och avakadosalsa

Grillad halloumi med polenta, avokadosalsa och grillad paprika

Igår blev det vegetariskt till middag hemma hos oss, något som tyvärr inte händer alltför ofta. Mycket beroende på att jag har lite dålig fantasi och idétänk när det gäller just den typen av mat samt att det är lite svårt att sälja in hos familjens yngre representanter.

Istället för ris eller potatis så valde jag igår att laga till polenta. Polenta (italienska för majs) är små gryn som framställs av majskornets kärna. Av dessa kan man bland annat laga till en gröt eller som jag gjorde igår, en pudding som man sedan steker eller grillar på innan servering.

Som protein så valde jag att servera halloumiost, detta är en ost som har sitt ursprung på Cypern. Osten tillverkas av get- och komjölk, och har en lite gummiaktig karaktär med en tydlig sälta i smaken. Den lämpar sig utmärkt att grilla eller steka då den inte smälter utan istället får en krispig yta.

Grillad halloumi
1 hel halloumi per portion
Dela halloumin på mitten längs med och lägg den sedan på grillen på mellanvärme. Vänd den när sidan mot grillglöden börjar få en gyllenbrun yta, gör likadant med den andra sidan. När osten börjar mjukna så är den klar och bör serveras direkt då den kallnar ganska fort.

Polenta
(4 portioner)
1 liter vatten
1 msk salt
3 dl polentagryn
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chili
1 msk rapsolja
½ dl hackad bladpersilja
rapsolja till stekning /grillning
Koka upp vattnet tillsammans med salt i en kastrull som rymmer minst 2 liter. Under tiden som vattnet värms finhacka vitlök och chili. Bryn detta i oljan tills löken fått en fin färg.
När vattnet kokat upp rör då ner polentagrynen och sänk värmen på plattan. Låt nu grynen koka på svag värme i ca 5 minuter under omrörning. När polentan börjar tjockna och likna en gröt tillsätt då den brynta vitlöken och chilin tillsammans med hackad persilja. Smaka av med ev mer salt.
Häll upp den färdiga blandningen i en värmetålig form, polentan bör ha en tjocklek på ca 2 cm när den ligger i formen. Låt sedan polentan svalna i rumstemperatur. 
Så här långt kan man förbereda sin polenta i förväg, man kan förvara den i kylen om man ska servera den senare under dagen eller nästa dag. Det går även att spara polenta i frysen för stekning vid ett senare tillfälle, men dela upp den i portionsbitar innan du fryser in den.
När det är dags att steka eller grilla polentan dela då upp den i åtta bitar (2 per portion) och pensla dessa på båda sidor med rapsolja innan de tillagas. Jag valde att grilla mina eftersom jag ändå hade halloumi som skulle grillas.  Grilla polentan ca 5 minuter på varje sida så att den blir ordenligt genomvarm innan servering, det som är viktigt att tänka på är att polentan är lite skör innan den blivit ordenligt varm så var försiktigt när den ska vändas.
Avokadosalsa
(4-6 portioner) 
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
4 st salladslökar
2 st tomater
2 mogna avokado
1 msk citronsaft (1 citron)
2 tsk sambal olek
1 msk flingsalt

Denna salsa görs från början till slut på skärbrädan med hjälp av en stor och vass kniv. Börja med att finhacka rödlök och vitlök, strimla därefter salladslökarna. Tärna därefter tomaterna samt avokadon. Blanda nu samman dessa ingredienser på skärbrädan och hacka ihop dem med hjälp av kniven under 1-2 minuter. När det börjar bli en finhackad salsa tillsätt då citronsaften, sambal olek samt flingsalt. Blanda ihop alltsammans ytterligare en gång genom att fortsätta hacka salsan med kniven. Låt salsan stå en stund innan servering så att smakerna binds samman.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken