Falsk hasselbackspotatis

Hasselbackspotatisen skapades 1955 av en rektor på Hasselbackens restaurangskola, numera en del av Scandic Hasselbacken på Djurgården, och består av potatis som bakas i ugn.
En gång när jag var lite lat så tänkte jag att det borde att gå förenkla denna potatisvariant och ändå få samma smak. Originalet är gjord på skalad potatis som sedan skivas halvvägs och täcks med smör samt ströbröd. Istället för att göra på detta vis så halverade jag potatisen med skalet kvar och skar lite i ytan för att sedan täcka den. Detta blev lyckat så numera gör jag alltid på detta sätt, och med skalet kvar så blir den även lite nyttigare då alla näringsämnen som sitter under skalet blir kvar. Om man nu kan nämna ordet nyttig i samma mening som Hasselbackspotatis?

Falsk hasselbackspotatis
(4 portioner)
16 medelstora potatisar
1 tsk salt
25 gram smör
1 msk ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader och leta fram en ugnssäker form där potatisen får plats. Tvätta potatisarna och dela dem på hälften längs med. Ta sedan en liten vass kniv och med hjälp av spetsen skär skåror i snittytan på potatisen så att ett schackmönster bildas. Lägg dem sedan i formen med skalsidan neråt. Strö över salt och ta sedan en osthyvel och skär tunna skivor av smöret som sedan läggs ovanpå potatisen, avsluta med att strö över ströbröd. Sätt in potatisen i ugnen och låt den sedan bakas i ca 30 minuter, när denna tid har gått ta ut potatisen och luta formen så att smöret samlas i ett hörn. Ta en sked och häll smöret över potatisarna. Sätt in formen i ugnen och låt dem baka 
i ytterligare 10 minuter, använd en provsticka för att kontrollera om de är genomstekta.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken
Annonser