Helgrillad röding med honung- & gräslökssås

I lördags lagade jag denna rätt. Den består av röding som grillas och sedan får gå klart inlindad i folie. Till den serverade jag en sås baserad på crème fraiche med smak av honung och gräslök samt kokt potatis som slungats i brynt smör tillsammans med grön sparris och salladslök (ett tillbehör som jag gjorde färdigt vid grillen). Som tillbehör serverade jag citron som även den är grillad vilket ger en rundare smak till citronsaften.

 Helgrillad röding
(2 portioner)

1 st hel röding (ca 800 gram)
torkad dill
salt
peppar
ugns/grillfolie

När du köper fisken så be affären rensa den så att du slipper den biten hemma. Skölj av fisken inuti och torka sedan av den med hushållspapper. Skär av huvud samt svansen och krydda sedan rikligt på insidan med salt, peppar och dill. Avsluta med att salta även på utsidan.
När grillen är varm lägg då fisken över glöden och grilla den tills fisken fått en fin stekyta, vänd den och gör likadant på andra sidan. När båda sidorna är grillade lyft då över fisken på en bit aluminiumfolie och linda in fisken. Lägg den i ytterkanten av glöden och låt den nu gå färdig inlindad i folie. Detta tar ca 20 minuter lite beroende på värme och fiskens tjocklek. Under tiden som fisken blir klar lägg två citronhalvor (delad på bredden) på grillgallret tills de får en fin stekyta, vänd dem och lägg dem bredvid fisken på sidan om glöden. När fisken är färdig lägg då upp den på ett fat och servera den tillsamman med de grillade citronerna.

 Honung- och gräslökssås
(2 portioner)
1 dl crème fraiche
ca 10 strån gräslök
0,5 tsk flytande honung
0,5 tsk salt
0,5 krm peppar
Finhacka gräslöken och blanda ner den i crème fraichen tillsammans med honung, salt och peppar. Rör om ordentligt och låt sedan såsen stå ca 30 minuter innan servering så att smakerna tar ihop sig.

Smörslungad potatis med sparris och salladslök
(2 portioner)
6 st medelstora potatisar
6 st gröna sparris
2 st salladslökar
25 gram smör
Tvätta potatisarna ordentligt och koka dem sedan försiktigt. Häll av vattnet och låt dem svalna under lock. Smält smöret försiktigt i en kastrull och lyft av det från plattan när det precis har smält. 
Lägg sparrisen tillsammans med salladslöken på grillen och låt dem ligga tills de mjuknat och fått en fin färg runtom. Under tiden sätt kastrullen med smöret på grillen och låt det stå tills det blivit brynt. 
Lyft av de färdiggrillade grönsakerna från grillen och dela dem på ca 4 delar. Dela de kokta potatisarna på hälften och blanda alltsammans. Avluta med att hälla över det brynta smöret och rör runt försiktigt.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken