3 såser: Calvadossås, Gin- och timjansås och Whiskeysås

Jag är just hemkommen från en vecka i Orsa-Grönklitt, bara för att packa om väskorna och ge mig ut på vägarna igen. Den här gången är det min hemort Umeå som ska få ett besök. Därför är det sparsamt med nya inlägg just nu. Både för att jag befinner mig på resande fot men även för att det förekommer minimalt med matlagning i mitt liv just nu, har man semester så har man.

Men något måste jag bjuda på ändå för att hålla intresset uppe så här kommer recept på tre goda såser som jag samlat på mig under åren. Några har flera år på nacken så de kan behöva finputsas lite vid tillagning:

Calvadossås (4 portioner)
Denna sås passar utmärkt till lite ljusare kött dvs. fläsk och kyckling.
1 schalottenlök
1 grönt äpple (fast)
1 msk smör
1 tsk krossad svartpeppar
1 st lagerblad
0,5 dl calvados
2 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 msk kalvfond
1 tsk äpppelcidervinäger
maizenamjöl och vatten (redning)
salt
Hacka lök och äpple, bryn det sedan i smöret tillsammans med svartpeppar och lagerblad. När det löken och äpplet börjar mjukna slå över calvadosen och låt alkoholen koka bort. Tillsätt därefter grädde och mjölk samt fond och äppelcidervinäger. Låt därefter såsen koka upp och koka på svag värme i ca 5 minuter. Sila av den och låt den koka upp en andra gång, red av med maizenaredning. Smaka sedan av med salt, och ev lite peppar samt en skvätt calvodos.
Gin- och timjansås (4 portioner)
När jag lagade den här såsen första gången så var det till lammytterfilé 
men den fungerar nog lika bra till viltkött.
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 liten morot
2 st enbärskorn
4 st svartpepparkorn
1 st lagerblad
1 krm torkad timjan
1 msk smör
2 tsk socker
0,5 dl gin
1 dl cider
1 dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl grädde
50 gram smör
1 krm torkad timjan
cayennepeppar
salt och svartpeppar
maizenamjöl och vatten (redning)
Hacka vitlök, schalottenlök och morot, bryn detta tillsammans med kryddorna som krossas. När grönsakerna börjar mjukna, tillsätt då socker och låt det bryna lite till. Slå över gin och låt alkoholen koka bort. Tillsätt därefter cider, vatten samt kalvfond. Koka upp såsen och låt den koka i ca 5 minuter. Tillsätt sedan grädde och låt det koka ytterligare 5 minuter. Sila sedan av såsen och vispa i smöret under tiden som den kokar. Smaksätt sedan med 1 krm torkad timjan som smulas innan det läggs ner. Krydda därefter med lite caynnepeppar, samt salt och svarpeppar efter smak. Avsluta med att reda av såsen med maizenaredning och låt den koka ytterligare några minuter.
 Whiskeysås (4 portioner)
Denna sås får sin smak från whiskeyn som är med, ju mer komplex 
whiskey desto komplexare sås får man i slutändan. 
Denna såsen passar perfekt till en fin bit nötkött.
1 liten gul lök
1 liten morot
1 st lagerblad
0,5 tsk krossad vitpeppar
0,5 tsk krossad svartpeppar
1 msk smör
0,5 dl whisky (sort efter preferens) 
2 msk kalvfond
2 dl grädde
1 dl vatten
maizenamjöl och vatten (redning)
salt och peppar
Hacka löken och moroten, bryn det tillsammans med kryddorna i smöret. Slå över whiskeyn och koka ur alkoholen. Tillsätt därefter vatten, kalvfond och grädde. Låt det sedan koka upp och koka på svag värme i ca 10 minuter. Sila sedan av såsen och red med maizenaredning till önskad konsistens. Låt såsen koka ytterligare några minuter och smaka av med salt och peppar samt ev en skvätt whiskey.