Chokladrulltårta med färska jordgubbar

Efter gårdagens besök hos självplocken hade vi fortfarande en ganska stor mängd jordgubbar kvar så jag bestämde mig för att baka en rulltårta och sedan fylla den med färska jordgubbar.

Chokladrulltårta med färska jordgubbar
Sockerkaksbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk vatten
Smörkräm:
100 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 0,5 liter jordgubbar

  1. Börja med att vispa samman ägg och strösocker till en porös kräm. Blanda sedan vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen tillsammans med vatten i äggsmeten och rör om försiktigt. 
  2. Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda den därefter i ca 3-5 minuter på 200 grader. Det är viktigt att hålla koll på den och ta ut den så fort den är klar så att inte sockerkakan blir hård och svår att rulla.
  3. När du lyft ut kakan ur ugnen ta ett nytt bakplåtspapper och stjälp upp kakan på det. Dra försiktigt av papperet som den bakats på, om det är svårt att få loss det kan man pensla med lite kallt vatten ovanpå papperet så lossnar det lite lättare. Låt sedan kakan svalna på ett bakgaller under en bakhandduk.
  4. Under tiden är det dags att göra smörkrämen. Ta det rumstempererade smöret och vispa det tills det blir luftigt. Tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker, vispa samman till en jämn och slät kräm.
  5. Noppa och tvätta av jordgubbarna. Skär dem sedan i tunna skivor, stora jordgubbar kan delas på hälften först.
  6. Ta sockerkaksbotten och skär eventuellt bort hårda kanter längst ut. Bred sedan ut smörkrämen i ett jämnt lager över hela botten, strö därefter över jordgubbarna.
  7. Rulla sedan ihop rulltårtan med hjälp av papperet som den ligger på. När den är hoprullad är det bra om den får stå en stund och ta ihop sig innan den ska skäras i skivor. Eftersom den innehåller en smörkräm ska den förvaras i kylskåp.