Middag på Trattorian

Tillsammans med några vänner har min fru och jag en middagsklubb. Vi är tre par som tillsammans har som mål att äta oss igenom mat från alla världens länder. Ett ambitiöst projekt som nog aldrig kommer att nå sitt slutmål men det är kanske inte riktigt är syftet heller. Varje gång vi träffas så ansvarar vi för varsin del av en trerättersmiddag; förrätt, varmrätt och dessert utifrån ett i förväg bestämt land. Målet är att genomföra en middag varje månad men under sommaren gör vi ett undantag och istället går vi på en restaurang som har en tydlig profil baserat på mat från ett ursprungsland. Ifjol var vi på grekisk restaurang, Greken på hörnet, och i år var det dags för italienskt.

Efter att ha surfat runt lite, läst recensioner och inhämtat tips från andra så föll valet på Trattorian. Detta är ett av det senaste tillskotten i F12-gruppens restaurangsfär, Melker Anderssons restaurangimperium. Trattorian ligger på Norr Mälarstrand i de lokaler som tidigare huserade Kungsholmen, en annan F12-restaurang som brann ner.
Här har man försökt skapa en känsla av en enklare italiensk restaurang med nästan lite överdriven inredning form av bastkorgar, citrusträd, charkuterier och allsköns krimskrams som hänger i taket. Men allt detta bidrar till att skapa en gemytlig och intim restaurang i en ganska stor lokal.

Prisnivån på restaurang ligger på vad som brukar kallas medelnivå. Dvs att man inte blir ruinerad men heller inte ska räkna med att komma billigt undan. Menyn erbjuder en hel del att välja på och är indelad i fyra grupper:

  • Antipasti – smårätter (45-120 kr)
  • Primi Piatti – som kan beskrivs som en mellanrätt (125-195 kr)
  • Secondi Piatti – varmrätt (160-290 kr)
  • Dolci – dessert (60-135 kr)
Förrätt: Grande selezione av charkuterier (390:-)

 Det finns en hel del gott att välja på och här har man även tänkt på vegetarianerna som har en egen meny. Nu har jag inte i detalj tänkt redovisa och recensera de maträtter som vi åt men jag kan säga att hela sällskapet var mycket nöjda med det som serverades. Efter att ha delat på en Grande selezione av charkuterier till förrätt så valde vi alla olika rätter både till varmrätt och dessert. Varmrätterna är enkla och rustika i sitt upplägg och har rena smaker. Dessertmenyn har en bra bredd och innefattar italienska klassiker som Tirami Su och Cannoli.

Dessert: Cannoli al Limone

Innan besöket hade jag läst en recension i SvD där det varit nöjda med maten men inte lika nöjda med servicen. Detta var dock inget vi upplevde utan både mat och service höll samma goda standard. Så slutligen kan jag bara säga att det nog inte var sista gången jag besökte Trattorian och jag kan varmt rekommendera den till andra.