Clubstek med ljummen potatis- och sparrissallad samt chilismör

Clubstek med ljummen potatis- och sparrissallad

I fredags besökte jag killarna på Svartrökarna innan de stängde för sitt sommaruppehåll. På inköpslistan stod deras underbara svartrökta skinka samt något gott att lägga på grillen denna söndag. Eftersom de bara skulle ha öppet fram till lördag så var det lite sparsamt med utbudet men i disken fanns det en härlig biffrad på ben som låg och väntade på mig. Conny hjälpte mig att skiva till en fin bit clubstek som vägde in på 800 gram, tillräckligt för att räcka till två personer (och lite till). Clubstek är en styckningsdetalj som består av biffraden med benet kvar det vill säga att det är en kotlett från nötdjuret. Den bit jag köpte hade även en rejäl fettkappa vilket tillsammans med benet hjälper till att hålla köttet saftigt under hela processen.

Idag var det så dags att laga till den, då jag ville bevara denna fina köttbits smak så valde jag att bara salt och peppra innan grillning. Till detta serverade jag en ljummen potatis- och sparrissallad med ett chilismör.

Clubstek
(4 portioner)
1 clubstek på ca 1 kg
salt och peppar
Ta ut köttet i god tid från kylen, minst 1 timma innan tillagning så att köttet håller rumstemperatur när det är dags att laga till det. Ca 30 minuter innan det ska läggas på grillen så ska det saltas och peppras på båda sidor av köttet efter egen smak.
Värm upp grillen och lägg på köttbiten över varm glöd. Låt den få färg på båda sidor och lägg den sedan på indirekt värme. Jag flyttade över grillkolen på sidorna och låt köttbiten ligga kvar i mitten så att den fick strålningsvärme från båda håll. Då detta inte är en hel stek valde jag att inte lägga över locket utan den fick gå på indirekt värme med locket uppe tills den nådde en innertemperatur på 63 grader. För att var helt säker på rätt temperatur så använder jag mig alltid av en stektermometer när det är större köttbitar som ska grillas (detta gäller även med större bitar fisk).
När köttet är klart lyft då av det från grillen och låt det vila minst 5 minuter innan du skär bort benet och fettkappan (om du inte vill äta upp den). Då får du ett kött som är mediumstekt när det skivas. Skiva köttet i ca 6-8 jämnstora bitar och lägg upp det på ett fat för servering. Avsluta med att salt och peppra lite på det uppskivade köttet.
Chilismör
(4 portioner)

50 gram smör
1 vitlöksklyfta
½ tsk flingsalt
½ tsk franska örter
½ tsk sambal olek
1 droppe liquid smoke (hittas oftast bland kryddsåserna i mataffären)
Låt smöret stå i rumstemperatur ca 5 minuter. Pressa vitlöksklyftan över smöret och tillsätt kryddorna samt liquid smoke. Blanda samman allt tillsammans med gaffel och forma det hela till en rulle. Ställ det sedan i kylskåpet minst 10 minuter så att det får stelna lite. 
Om man vill kan man förbereda en större sats som sedan går att förvara i frysen för att tas fram vid behov och skivas. Ett tips är då att man lägger det färdiga kryddsmöret i smörpapper och med hjälp av det formar en jämn rulle.
Ljummen potatis- och sparrissallad
(4 portioner)
8 st medelstora färskpotatisar
1 knippe grön sparris
8 cocktailtomater
2 dl blandad spröd sallad
½ rödlök
1 avokado
1 msk olivolja
½ tsk flingsalt
  1. Börja med att tvätta och koka potatisen tills den är färdig. Häll av vattnet och låt den svalna något.
  2. Under tiden som potatisen kokar blanda samman halverade cocktailtomater, sallad, strimlad rödlök, skivad avokado och ½ msk olivolja.
  3. Ta sparrisen och bryt eller skär av den hårde biten längst ner på sparrisen. Lägg den därefter på grillen på indirekt värme tills den är mjuk men ändå har lite tuggmotstånd (Man kan självklart koka eller steka sparrisen istället om man inte har en grill). Skär sedan sparrisen i 3 jämnstora delar.
  4. Skiva potatisen och bland den samt sparrisen i ½ tsk flingsalt samt ½ msk olivolja.
  5. Blanda samman potatis och sparris med övriga salladsingredienser. Lägg upp det snyggt på ett fat och servera.