Smörstekta pilgrimsmusslor med limepasta

Hemma hos oss brukar vi varannan vecka ha något som vi kallar för fredagspasta. Det är färska pasta som serveras med lite lyxigare ingredienser. Ett enkelt och perfekt sätt att avsluta arbetsveckan och inleda helgen. Här brukar jag ofta få önskemål om vad som ska ingå från mina fru och pilgrimsmusslor är något som ligger högt uppe på önskelistan. Idag stekte jag dem snabbt i smör och till det serverade jag taglioni, som är en tunnare form av bandpasta, som var vänd i en gräddsås smaksatt med lime.

Smörstekta pilgrimsmusslor med limepasta
(2 portioner)
200 gram pilgrimsmusslor
25 gram smör till stekning
salt och peppar
250 gram pasta Taglioni (färsk)
4 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
0,5 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 lime, saft samt rivet skal
peppar
  1. Torka av pilgrimsmusslorna med papper och salta/peppra dem därefter på båda sidor.
  2. Skär av den gröna blasten på salladslökarna och hacka därefter löken samt vitlöken. Värm en kastrull med smör och stek löken på svag värme.
  3. Slå över vitt vin och låt det hela koka ihop till hälften. Tillsätt därefter vispgrädde tillsammans med salt och låt det koka minst 5 minuter på mellanvärme.
  4. När gräddsåsen börjar tjockna något så tillsätt saften från lime. Låt den därefter koka vidare i ytterligare 5 minuter. Den ska blir krämig under tiden som den reduceras ner. 
  5. När såsen kokat klart färdigt ska den vara krämig men fortfarande lite lös, ungefär som soppa. Detta för att inte bli för tjock när den blandas med pastan.
  6. Ta blasten från salladslöken och strimla den. Blanda i den i såsen tillsammans med skalet från lime. Smaka av med salt samt peppar.
  7. Blanda såsen med pastan som ska kokas enligt anvisningarna på paketet. Det är viktigt att pastan är al dente (har tuggmotstånd) när det blandas då den fortsätter att värmas av såsen.
  8. Värm en stekpanna med smör i och lägg i pilgrimsmusslorna. Stekt dem på hög värme på varje sida så att det får en gyllenbrun yta. Pilgrimsmusslor får gärna ha en liten kärna i mitten som inte är genomstekt då de annars lät blir gummiaktiga i konsistensen. Lägg pilgrimsmusslorna tillsammans med pastan på en tallrik och servera direkt.