Kycklingspett med grillad salsa och potatisspett

 Midsommar innebär för de flesta en buffé som på många sätt påminner om den som serveras vid våra andra två mathögtider påsken och julen. Det ska bland annat finnas sill, köttbullar, ägg och till det dricks det snaps. Det som skiljer midsommar från de övriga två är inslaget av grillat samt de obligatoriska jordgubbarna till desset. I år blev det ingen buffé för oss då jag tillsammans med familjen åkte till Kolmården på midsommarafton för att ägna den åt att titta på djur av alla de slag. Kvällen spenderade vi i en hyrd stuga så därför blev middagen av den lite enklare slaget, men jordgubbarna glömde vi inte.

Jag har skaffat mig en grill som är lätt att ta med men ändå går att laga mat på. Betydligt mycket bättre än de förhatliga engångsgrillarna som så många envisas med att använda när de bor i stuga eller campar. Denna gång har jag fuskat lite och använt mig av en färdig marinad då det är lite bökigt att ta med sig alla ingredienser för en natt borta. Till detta serverade
jag potatisspett samt en salsa gjord på tomater och grillade grönsaker.

Kycklingspett
4 portioner

4 stycken kycklingfileér
0,5 dl marinad med vitlökssmak
salt
pepparmix
8 st träspett (blötlagda)

Dela kycklingfiléerna på längden i fyra bitar så att det blir långa remsor. Lägg dem i en påse och häll över marinaden, ju längre de får ligga desto mer smak ger det till kycklingen. Trä därefter upp dem på spetten som ska vara blötlagda så att man slipper att de tar eld. Grilla sedan kycklingen ca 4-5 minuter på varje sida. Salta och peppra under tiden.

Potatisspett
4 portioner
16 stycken jämnstora färskpotatisar
rapsolja
salt
8 st träspett (blötlagda)
Koka potatisarna i saltat vatten tills de är precis genomkokta, hälla av vattnet och låt dem sedan svalna. Trä upp 4 potatisar åt gången på blötlagda träspett, använd dig av 2 spett i varje potatisrad så är det lättare att vända dem på grillen. Pensla potatisen med olja och lägg dem på grillen. Låt de få en fin grillyta, salta under tiden.
Grillad salsa
4 portioner
12 cocktailtomater (helst romantica)
4 st salladslökar
1 röd snackspaprika
2 st vitlöksklyftor, skalade
1 röd chili
0,5 tsk salt
Skär tomaterna i kvartar och blanda dem med saltet. Halvera paprikan samt chilin och ta ur kärnorna. Lägg samtliga ingredienser utom tomaterna på grillen och grilla dem tills de får en bra färg. Lyft av dem och låt dem svalna något. Skär dem därefter i lämpligt stora bitar och blanda ner allt i tomaterna. Blanda runt och smaka av med salt.