Skagenröra med smörstekt toast

Här kommer nästa recept från vår avslutningslunch till 6:orna. Till förrätt serverades en svensk klassiker – Skagenröra. Toast Skagen skapades på 1950-talet av Tore Wretman. Originalet innehåller majonnäs, räkor och dill samt kryddor medan det i min variant även finns rödlök och crème fraiche.
Precis som med föregående receptet så presenteras det i två varianter, ett för hemmabruk och ett för storkök.

Skagenröra med smörstekt toast
(4 portioner)
De flesta majonnäser som man kan köpa i livsmedelsbutiken innehåller enligt mig för mycket ättika så därför rekommenderar jag att man gör sin egen majonnäs för att få den bästa smaken. När det gäller räkor så blir självklart skagenröran godast om man använder färska nyskalade. Ju längre från det man kommer desto mindre smakar de.

Majonnäsen:
2 äggulor
0,5 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk osötad senap
1 dl rapsolja
Salt
2 dl skalade räkor
0,5 röd lök finhackad
2 msk hackad dill plus några kvistar till garnering
saften från 1/2 citron samt klyftor från den andra halvan
0,5 dl creme fraiche
1 krm citronpeppar
salt
4 skivor vitt formbröd
2 msk smör
4 citronklyftor
4 dillvippor
sallad
  1. Börja med att laga till majonnäsen. Lättast är att göra det med mixerstav. Ett tips för bästa resultat är att ägg och olja har samma temperatur. Blanda samman alla ingredienser utom olja. Tillsätt sedan oljan i en jämn stråle under mixning. Saknar du mixerstav så rekommenderar jag att använda elvisp. Avsluta med att smaka av majonnäsen med salt.
  2. Blanda ner räkorna i majonnäsen tillsammans med den hackade rödlöken, dillen, citronsaft och crème fraiche. Avsluta med att tillsätta citronpeppar samt ev salt vid behov.
  3. Till detta steg kan man med fördel göra i ordning skagenröran i förväg. 
  4. Skär av kanten på formbrödet och smöra skivorna på båda sidor med smöret. Hetta upp en stekpanna och stekt dem tills de blir gyllenrostade. Skär dem därefter i trianglar
  5. Lägg lite sallad på en tallrik och toppa den med skagenröra. Lägg brödet vid sidan och garnera med dillvippa samt citronklyfta.

Skagenröra till 100 portioner

6 kg räkor i lag
1 kg rödlök
250 gram dill
4 kg lättmajonnäs
1 dl pressad citron
1 dl citronpeppar
2 kg creme fraiche
salt

I detta recept gör jag inte majonnäsen själv utan tar lättmajonnäs som är färdigköpt. Räkorna som jag använde var skalade räkor i lag av god kvalitet.

  1. Börja med att hälla av vätskan från räkorna och låt dem stå på avrinning.
  2. Finhacka rödlöken samt dillen.
  3. Blanda samman majonnäs, rödlök, dill, pressad ciron, citronpeppar och creme fraiche.
  4. Ta de avrunna räkorna och blanda ner dem i majonnäsröran. Om räkorna känns ”blöta” krama då ur dem innan de blandas ner.
  5. Avsluta med att smaka av det hela med salt.

Servera det hela på samma sätt som med det föregående receptet för 4 portioner.