Smörstekt makrillfilé med gräddstuvad spenat

Makrillen är tillsammans med lax och sill/strömming en av de tre feta fiskar som är vanligast i våra fiskdiskar på mataffären. En makrill är alltid godast när den är precis nyfångad och har ett grönskimrande skinn med svarta inslag, ju längre den varit ur vattnet desto mindre finns kvar av den gröna nyansen. Det är från denna kombination av svart och grönt på fisken som fotbollslaget GAIS fått sitt smeknamn ”Makrillarna” då deras matchtröjor har samma färgkombination.

Den färskaste makrill jag ätit lagade jag till när jag arbetade i Norge. Jag hade själv dragit upp den ur Tjongsfjordens djup ca 30 minuter innan den hamnade i stekpannan. Den gången serverades den bara med lite brynt smör och knäckebröd. Ett sådant där matminne som sitter djupt rotat i den gastronomiska minnesbanken.

Dagens mattips är en smörstekt makrill som får sällskap av spenat som stuvats med grädde samt serveras med saltkokt potatis och ångad grönsparris. Detta är en maträtt som inte innehåller så många ingredienser, men det krävs inte heller då de trots det tillsammans skapar en smakrik kombination.

Smörstekt makrill (4 portioner)
2 st makrillar på ca 800 gram styck
1 msk smör till stekning
salt och torkad dill
När du köper fisken kan du be dem på affären att ta ur inälvorna så att du slipper det hemma. Väl hemma och vid matlagningstiden – filea fisken och byxa ur benen som går över mitten på filén. Detta går du enklast genom att skära ett snitt i kilform längs hela mitten på fiskfilén. Där överdelen ska var bredare och kilen ska gå ner mot skinnet på fisken. När benen är borttagna salt då fisken och strö över dill efter egen smak. När övriga ingredienser i maträtten börjar närma sig färdigtillagade stek då fiskfilén först på skinnsidan 2-3 minuter då den annars har en tendens att korva ihop sig. Vänd därefter fisken och stek den ytterligare ca 1 minut på köttsidan.
Gräddstuvad spenat (4 portioner)
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör
70 gram babyspenat (1 påse)
2 nypor flingsalt
3-4 varv på pepparkvarnen
3 dl vispgrädde
Värm en kastrull med smöret i och tillsätt löken när det smält. Bryn löken på svag värme så att den mjuknar utan att få färg. När löken börjar bli mjuk tillsätt då spenaten samt salt och peppar. Bryn med spenaten i ca 3 minuter på låg värme och slå därefter över grädden. Höj temperaturen till medel och låt såsen koka sakta tills den börjar bli krämig. Mixa då den med mixerstav till en slät och grön sås. Smaka av med salt och peppar. Låt den koka ytterliga en stund tills den blir till en tjock sås.
Saltkokt färskpotatis och ångad grönsparris (4 portioner)
16 stycken små färskpotatisar
1 msk salt
vatten så att det täcker potatisen
1 knippe grönsparris
Skrubba potatisen och lägg den i en kastrull. Slå på vatten så att det täcker potatisen och tillsätt saltet. Koka upp potatisen och låt den sedan koka på medelvärme. När den börjar blir genomkokt gör då i ordning sparrisen genom att bryta bort den nedre grova delen och lägg den sedan på toppen av den kokande sparrisen. Skruva ner plattan på låg värme och låt det sjuda sakta så att potatisen blir genomkokt och sparrisen mjuknar.
Annonser