Fokus Matglädje

Igår spenderade jag eftermiddagen på ett introduktionsmöte för Fokus matglädje. Det är ett projekt som drivs av Hushållningssällskapet med Jordbruksverket som delfinansiär. Projektet är en del av regeringens satsning ”Matlandet Sverige” och syftar till att lyfta den offentliga måltiden i kommunen. Detta ska ske på flera olika nivåer.

På kommunnivå handlar det om att skapa en övergripande plan för den offentliga måltidsverksamheten i kommunen. Detta ska utmynna i en kostpolicy som sedan ska vara styrande för all offentlig matlagning som sker i kommunen. Jag är en av de som kommer ingå i den grupp som ska ta fram underlaget till och skapa denna policy vilket ska bli ett spännande arbete.

För personalen i köken handlar detta projekt om kompetensutveckling. Det ingår både teoretiska föreläsningar och praktisk matlagning som syftar till att öka förståelsen och kompetensen hos samtliga som arbetar i de offentliga köken i kommunen.

Det som är lite tråkigt i sammanhanget är att detta initiativ inte kommer från de styrande i kommunen utan det är vi i skolköken som drivit på att vi ska delta i Fokus matglädje. Danderyd har länge varit en kommun där den offentliga måltiden har haft låg prioritet. Men nu är förhoppningen att detta projekt ska lyfta fram frågan inte bara hos oss som jobbar med det dagligen utan att även de styrande i kommunen ska ses vikten i att ge måltiden en tydlig plats i den politiska agendan. Som exempel kan nämnas att i dagläget finns ingen typ av samordning för oss som arbetar i köket, det är vi själva som får driva allt. Det enda kommunen gjort är att de beviljat en av mina kollegor som är ansvarig för ett av köken 100 arbetstimmar/termin för att samordna arbetet med våra grannkommuner när det gäller sådant som upphandling m.m. Detta innebär 5 timmar/vecka som en person ska sköta allt som ett sådant uppdrag innebär – en tid som inte är i närheten av att räcka till. Lägg till detta att hon ska sköte sitt vanliga jobb som ansvarig för ett kök som producerar 1000 portioner med allt vad det innebär. Jag hoppas att kommunen inser detta och skapar förutsättningar för en ”riktig” kostchef/samordnare i kommunen som kan vara till stöd och hjälp för oss i köket.

Men avslutningsvis så måste jag säga att jag ser fram emot hösten och Fokus Matglädje med förhoppning och tro om att detta i slutändan ska leda till något som förbättrar situationen i alla kommunens kök.

En reaktion på ”Fokus Matglädje

 1. Hej,

  Jag jobbar för sajten Hittarecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på ”Matbloggstoppen”.

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på Hittarecept.se – http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

  Med vänliga hälsningar,

  Ann-Sofi
  Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
  Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.