Bisfenol i konservburkar

I dagens SvD har man en artikel som handlar om att man låtit fyra av sina reportrar prova på att äta mat som mestadels kommer från konservburkar och resultatet är intressant. Halterna av bisfenol ökade hos samtliga av försökspersonerna vilket tyder på att detta hormonstörande ämne som tidigare förknippats med plastprodukter även kan spridas från konservburkar. Det är troligtvis plastbeläggningen på insidan av burkarna som utsöndrar detta ämne.
Vi har sedan länge försökt minimera användandet av produkter som är förpackade i konservburkar i vårt skolkök. Dels för att hanteringen av själva förpackningen när det gäller öppnande och liknande kräver extra tid och utrustning, dels för att vi tycker att det är ett dåligt val ur miljöhänseende att förpacka livsmedel i konservburkar. Numera finns de flesta matvaror som tidigare fanns i konserver i olika typer av kartongförpackningar eller i tjockare plastpåsar.
Men denna studie gör att vi ytterligare ska se över vad som köps in i konserver och om det går att hitta alternativa förpackningar för dessa produkter.