Dragonsås

Kvällens andra rätt bestod av en bit mörad rostas av svenskt ursprung från ”Scans omsorgsfullt utvalt”-sortiment. Till den blev det färskpotatis som fick sjuda sakta på spisen och på slutet åkte även färsk grön sparris ner i vattnet. När det kokat färdigt hällde jag av vattnet och så fick det möta en klicka smör och flingsalt innan servering. Köttet stekte jag till medium och lät det vila en stund innan servering. Till allt detta serverade jag en sås med smak av dragon och cognac.

Dragonsås med cognac

(4 portioner)

1 stor schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 varv på svartpepparkvarnen
1 msk cognac
0,5 dl vitt vin
2 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 dl grädde
maizena till redning
ca 1 msk färsk dragon
salt & peppar
Finhacka schalottenlök och vitlök, värm en kastrull med smör i och tillsätt löken. Bryn allt tillsammans med nymalen svartpeppar. När löken börjar få färg slå över cognac och låt alkoholen koka ur. Tillsätt därefter vitt vin, vatten och kalvfond. Koka upp och reducera vätskan till hälften. Tillsätt grädden och låt allt reducera ytterligare en gång till halva mängden. Om såsen fortfarande är något lös red då av med maizenamjöl blandat med vatten till önskad konsistens. Smaka därefter av såsen med salt och svartpeppar. Strimla den färska dragonen och rör ner den i såsen. Låt den koka ytterligare några minuter innan servering.
Annonser