Cheesecake på två vis

I helgen var jag och min familj på en trevlig tillställning i goda vänner lag. Vi inledde kvällen med en runda bowling och sedan var det dags att fixa lite mat. Vi hade ett tema för kvällen som var amerikansk BBQ och kvällens efterrätt hade fallit på min lott – och vad är mer amerikanskt en cheesecake. Efter att ha kollat igenom lite recept bestämde jag mig för att göra två olika sorter, en med smak av blåbär och en med smak av choklad.

 Blåbärscheesecake
Botten:
200 gram digestivekex
75 gram smör
0,5 dl strösocker
Fyllning:
200 gram blåbärspuré (finns på barnmatshyllan)
4 dl crème fraiche
3,5 dl kesella
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl maizenamjöl
3 st ägg
100 gram vit choklad

1 ask amerikanska blåbär

Tillagning
Botten:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och kör kexen i en mixer. Rör samman det tillsammans med sockret, pressa ner blandningen ordenligt och jämt i en form med löstagbar botten. Baka den i mitten av ugnen till den är ljusbrun till färgen, ca 12 minuter.

Fyllning:
Blanda crème fraiche och kesella i en bunke. Tillsätt blåbärspuré, socker, vaniljsocker, maizena och ägg samt riven vitchoklad. Häll massan i formen och baka kakan i 125 grader i ca 80 minuter eller tills den känns färdig när du sticker en provsticka i den. Låt kallna och ställ i kyl över natten, när du tar ur den ur formen lossa kanterna försiktigt med en kniv som spolats i varmt vatten innan du lossar  botten. Avsluta med att garnera kakan med färska amerikanske blåbär.

 

Mjölkchokladcheesecake
Botten:

150 gram digestivekex
100 g smör

Fyllning:

350 g kesella
350 g philadelphiaost

2 msk kakao
2 dl florsocker
5 st äggulor
100 g mjölkchoklad


2 dl minimarshmallows
1 ask chokladhjärtan (finns på bakhyllan)

Tillagning
Botten:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och kör kexen i en mixer. Rör samman det tillsammans med sockret, pressa ner blandningen ordenligt och jämt i en form med löstagbar botten. Baka den i mitten av ugnen till den är ljusbrun till färgen, ca 12 minuter.

Fyllning:
Blanda philadelphiaost och kesella i en bunke. Tillsätt florsocker, kakao och ägg samt riven mjölkchoklad. Häll massan i formen och baka kakan i 125 grader i ca 80 minuter eller tills den känns färdig när du sticker en provsticka i den. Låt kallna och ställ i kyl över natten, när du tar ur den ur formen lossa kanterna försiktigt med en kniv som spolats i varmt vatten innan du lossar  botten. Avsluta med att garnera kakan med minimarshmallows och chokladhjärtan (kan även bytas med hackad/hyvlad choklad).

Annonser