Världens 50 bästa restauranger

I måndags hölls den årliga galan för att utse världens 50 bästa restauranger. Precis som förra året var det Noma i Köpenhamn som tog hem utmärkelsen.
Juryn består av 800 personer världen över som arbetar inom restaurangbranschen såsom köksmästare, matkritiker och matskribenter. Dessa är uppdelade på 27 regioner världen över och varje panel består av 31 personer.
De restauranger som hamnar på denna lista är alla framstående restauranger med en hårt arbete bakom framgångarna. Ofta handlar det om nyskapande mat som det är snudd på omöjligt för hemmakocken att återskapa.
Vi har även några svenska restauranger som tagit sig in på listan.

På plats 20 hittar vi Frantzen/Lindberg i Stockolm som är nykomling på listan och ändå lyckas knipa en så hög placering.

På plats 34 ligger Fäviken Magasinet i Järpen (även den nykomling), det är kul att en restaurang på en sån liten ort i Sverige lyckas ta sig in på den prestigefyllda lista.

På plats 41 ligger Restaurang Mathias Dahlgren som är åter på listan. 2009 låg den på plats 50 på listan.

Dessa restauranger är flera mil från vad jag dagligen sysslar med men jag kan ändå finna inspiration i det arbete de gör. Speciellt Fäviken och Mathias Dahlgren som arbetar mycket med att låta råvarorna tala och att använda sig av svenska råvaror.

Annonser