Något gott till Valborg

Letade igenom lite gamla recept i jakt på en dessert till valborgsmässoafton och hittade mitt stensäkra och enkla dessertrecept på chokladmousse. Detta recept är framarbetet under flera försök som del av min D-uppsats som jag gjorde på Gastronomiprogrammet tillsammans med min studiekamrat Andréas. Jag tror vi gjorde ett 20-tal provlagningar på den innan den blev som vi ville. Så om du gillar choklad och vill fixa en god men enkel dessert till valborg så kommer här vårt recept.


MÖRK CHOKLADMOUSSE MED APELSINSMAK
Ingredienser (4-6 port)
2 st äggulor
½ dl sockerlag (50/50 vatten/socker)
100 g mörk choklad
40 g mörk choklad med apelsinsmak
3 dl vispgrädde
Blanda ägggulorna tillsammans med sockerlagen. Värm smeten i en bunke av metall/glas ovanpå ett vattenbad på spisen. Rör hela tiden tills det blir en luftig kräm. Var försiktig med värmen så att inte äggen koagulerar.
Smält chokladen på mellan-effekt i mikråvågsugnen. Kör 1 minut, ta ut och rör om och kör därefter tills den smält. Blanda samman chokladen och äggsmeten. Blanda sedan ner chokladsmeten i lättvispad grädde. Tillsätt den i tre omgångar och rör om försikigt med en slev (inte visp), ju mindre man rör desto luftigare blir moussen.Häll sedan upp moussen en större form eller portionsformar. Ställ den sedan i kylen för att den skall stelna (3-4 timmar).
Chokladen i receptet kan bytas ut mot en annan typ av choklad efter smak och tycke. Man kan även tillsätta någon typ av smaksättare t.ex. cognac eller citrusskal, gör då det i grädden innan du tillsätter chokladsmeten.
Annonser