Pulled pork

Idag ger jag mig på en typisk amerikansk barbequeklassiker; Pulled pork. Traditionellt görs denna rätt på grillen under svag värme och lång tid. Här har jag förenklat den lite och lagar den istället i ugnen. Använd dig av en ugnsfast gryta eller som i mitt fall av en lergryta (kom ihåg att blötlägga den i förväg). Sätt ugnen på 125 grader och plocka fram ingredienserna.

En del av ingredienserna
Ca 1 kg fläskkarré
2 gula lökar, hackade
5 vitlöksklyftor, hackade
1 dl ketchup
1 dl chilisås
½ dl matolja
1 msk cognac
1 krm liquid smoke (finns på flaska i mataffären)
1 msk farinsocker
1 tsk spiskummin
½ tsk Anchochilipulver (går bra med vanligt)

Lägg fläskkarrén i grytan, du behöver inte putsa den i förväg utan lägg i den som den är.

Klar för ugnen

Blanda samman alla ingredienser och smeta in köttet med dem. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen. Nu ska köttet stå i ugn i 4 timmar, kolla till det då och då för att se till så att köttet inte bränns fast i botten. Om det behövs slå på lite vatten för att undvika att det bränner vid.

Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det, häll såsen i en kastrull och koka ner den tills den tjocknar. Låt köttet svalna något, mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda det med såsen, smaka av blandningen och krydda upp den om det behövs.
Servera det direkt eller värm/ljumma köttet före servering.

Köttet kan serveras mellan två brödskivor tillsammans med lite grönsaker som en hamburgare eller ovanpå en god sallad. Jag valde att servera det tillsammans med pitabröd, sallad, tomater, gurka, majs, röd lök, crème fraiche och ajvar relish. Sedan fick alla bygga ihop sin egen portion.

2 reaktioner på ”Pulled pork

Kommentarer inaktiverade.