SvD granskar skolmaten

I dagens Svenska dagblad så skriver de att knappt hälften av skolorna lever upp till kraven som ställs i nya skollagen på att maten ska vara näringsriktig. Nu är denna undersökning baserad på 199 av Sveriges 4826 grundskolor så det är svårt att veta om dessa siffror verkligen stämmer. För oss som arbetar i skolkök så har den nya skollagen lett till ännu ett krav att leva upp till. I många kommuner så finns det en kostchef som tillsammans med sina underställda ansvarar för att se till att den mat som serveras är näringsberäknad. Hos oss i Danderyd saknar vi en sådan och därför ligger ansvaret på varje skola att själv näringsberäkna den mat som serveras. Den som arbetat med detta förstår vilken tid som går åt för att göra detta och att i en redan fulltecknad arbetsvecka även få plats med detta ställer stora krav på de köksansvariga. I tillägg till detta krävs förutsättningar för att genomföra näringsberäkningarna i form av kostdataprogramm, tid och kunskap.
Nu har jag turen att ha en rektor på min skola som inser vikten av detta och därför har jag fått resurser till det, men det är ändå svårt att hinna med det i en hektisk arbetsdag.

Det som är lite konstigt med hela detta krav på näringsriktighet är att det inte finns någon riktig definition på vad näringsriktigt är. Det finns en rekommendation att man ska följa livsmedelsverkets kostråd för barn i skolålder men inga fastslagna riktlinjer. Det har man nu på livsmedelsverket insett och därför håller man på att ta fram nya sätt att mäta näringsriktigheten som även ska vara lättare för skolköken att använda.
Skolinspektion som är den myndighet som ska kontrollera att dessa kravs uppfylls vet inte heller hur de ska bedöma om en skola lever upp till kraven. Man har även såhär i efterhand insett att kunskapen om näringsinnehåll i maten saknas på många kök så därför startas nu satsningar på att höja kompetensen och kunskapen i alla Sveriges skolkök. Men skulle inte det ha varit gjort innan man ställde kraven?

Sen spelar det ingen roll hur mycket man näringsberäknat och komponerat menyer om inte barnen äter som man tänkt. Jag tror att det är lika viktigt att främja god kostvanor som det är att servera näringsriktig mat, det kanske till och med är viktigare.

SvD har även bestämt sig för att kartlägga skolmaten i Sverige. Med något som de kallar ”Skolmatskollen” ska man kunna skicka in exempel via Facebook, Twitter och Flickr. Jag hoppas bara att de som granskar dessa exempel som skickas in har en objektiv syn och kontrollerar fakta innan de lägger upp bilderna. Risken för en ny ”hetsjakt” på oss som arbetar i skolköken finns ju om inte en noggrann uppföljning görs innan det publiceras.

Men jag måste även säga att jag välkomnar en sådan här granskning. Jag tror och hoppas att den mat som vi serverar hos oss lever upp till alla krav och förväntningar som finns på en bra skolmat. Att det nu ännu en gång lyfts upp i media borde öka medvetenhet och i slutändan främja skolmatens utveckling i alla kök.

DET HÄR SERVERAR VI IDAG
Vår salladsbuffé
4 rätter av välja på
Dagens huvudrätt: Currykycklinggryta med ris

Se artiklarna här:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ont-om-jarn-och-d-vitamin-i-skolmat_7067513.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hjalp-svd-att-kartlagga-skolmaten_7067643.svd