Kolla din krog eller butik eller skolkök eller…

Idag lanserade Stockholms stad en ny tjänst där man kan gå in och kolla in resultatet från livsmedelsinspektion på butiker och kök inom distriktet. Med en enkel sökning får man fram om favoritrestaurangen blev godkänd vid senaste inspektionen eller om den fick anmärkningar. Även offentliga kök inom ex barnomsorg och skola finns med bland sökmöjligheterna.
Grundtanken med söksidan är nog god, att du som kund ska kunna kolla upp hur kök/butiker du kommer i kontakt med sköter sig. Nu är det inte de värsta exemplen som dyker upp på den här sidan, kök som måste stängas på grund av grova brister finns inte med utan det är kök som blivit godkända eller godkända med anmärkning som står med. Om man får en anmärkning så har man ett viss tid på sig att åtgärda det varefter en ny kontroll görs.
Faran med detta system är att man snabbt kan åtgärda de fel som finns men sen vara tvungen att vänta på den nya kontrollen innan anmärkningen försvinner från hemsidan. Hur detta kommer att påverka ex en restaurang gällande uteblivna intäkter är svårt att gissa.
I mitt eget fall kan jag nämna att vi fått anmärkningar på lokalen dvs att underhållet varit bristfälligt. Då är det inte jag som kan göra något utan det är kommunen som ägare till lokalen som är ansvarig. De i sin tur tar kontakt med en entreprenör som får i uppgift att åtgärda felet, en process som ibland kan ta onödigt lång tid. Är det ett större fel så måste det ske när vi inte har något verksamhet i köket, vilket kan innebära att man måste invänta nästa skollov. Så något som egentligen inte påverkar kvaliteten på maten och livsmedelssäkerheten kan göra att ett kök ligger kvar med en anmärkning under en längre tid. Innebär detta då att det är ”farligt” att äta deras mat – troligen inte. Men om man inte förstår vad anmärkningarna betyder kan man tro det och det är väl där jag ser en oro med denna lansering.
Men förhoppningsvis ska det ändå leda till något gott. Att alla som arbetar med livsmedel tar seriöst på livsmedelssäkerheten och åtgärder sina brister.
Sidan hittar du här. Men det är ingen idé att leta efter mitt kök, Vasaskolan tillhör inte Stockholm utan är en del av Danderyds kommu