Fiskgryta med smak av saffran

En fiskgryta är enkel att lyckas med och kräver inte alltför lång tillagningstid. Dessutom har den här fiskgrytan fördelen av att allt lagas i en och samma panna.

Till 4 portioner behövs:

4 portionsbitar fisk (ryggfilé av alaska pollock)
12 små pilgrimsmusslor

3 potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk olja

2 msk pernod
1 dl vitt vin
1 msk skaldjursfond alt hummerfond
saften från 1 apelsin (ca ½ dl)
2 dl crème fraiche Saffran/tomat
1-2 tsk salt
skal från 1 apelsin
1 tsk dill

Börja med att tärna skalad potatis och morot smått. Hacka löken, vitlöken och urkärnad chili (vill du ha en het gryta kan du lämna kvar kärnorna).

Hetta upp en djup stekpanna med olja. När pannan är varm lägg i ingredienserna och låt dem bryna i ca 5 minuter på mellanhög värme så att de mjuknar lite utan att få för mycket färg.

När grönsakerna mjuknat slå över pernod följt av vitt vin och skaldjursfond samt apelsinjuice. Låt det hela koka upp och tillsätt därefter crème fraichen. Låt såsen koka tills grönsakerna börjar mjukna (ca 20 minuter). Om såsen börjar tjockna kan man späda med lite vatten under tiden. När grönsakerna är al dente så är det dags att tillsätta apelsinskalet, dill samt salt (efter egen smak).

Lägg i fisk/skaldjur och låt såsen koka ca 5 minuter tills fisken är genomkokt och delar sig lätt. Lägg upp grytan i djupa tallrikar/skålar och servera med lite gott bröd och aioli.